Les Trobades d’Escoles en Valencià 2018 començaran este cap de setmana a Rafelguaraf i ho faran amb el desig de continuar amb el seu creixement. Si l’any passat les xifres barallades parlaven d’uns 210.000 assitents a les diferents cites de tot el territori valencià, esta edició s’ha marcat com a objectiu superar eixa quantitat i «poder arribar a més gent», segons el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno.

Rafelguaraf obrirà el calendari de Trobades. Seguiran Alcanalí, Alfara del Patriarca, la Vall d’Uixó, Monòver, Elx, Sant Vicent del Raspeig, Alacant, València, Llanera de Ranes, Bejís, Ador i Palma de Gandia, Vilanova d’Alcolea, Montitxelvo, Torrent, Polop, Gilet, Bétera i, finalment, Biar. Tot un recorregut per la geografia valenciana que també té com a objectiu mostrar a als assistents que, tot i que els parlars i les varietats dialectals són diferents, tots es comuniquen mitjançant la mateixa llengua.

Així ho va manifestar Moreno: «Volem dir-li a tothom que les Trobades trauen al carrer el model d’ensenyament òptim: l’educació en valencià. Estudiar en valencià ens acosta el plurilingüisme, al domini de les dues llengües oficials, el valencià i el castellà, garanteix un coneixement pràctic de l’anglés i dota l’alumnat de les capacitats necessàries per a viure i conviure en una societat multilingüe i multicultural. En un món globalitzat, el valencià t’obri la porta a les llengües».

Reconeixement als docents

El president de la Coordinadora de Centres d’Ensenyament en Valencià de la Ribera, Joan Cortés, va destacar, per la seua banda, el model d’ensenyament que proposa Escola Valenciana ja que «es recolza en la renovació pedagògica i la investigació científica, està arrelat al medi i és constructivista». A més, hi va afegir: «Planteja el reconeixement de les comunitats educatives que introdueixen elements innovadors perquè els xiquets aprenguen amb un somriure».

En allò que fa referència a l’educació, Moreno també va destacar la tasca desenvolupada tant a les Trobades com aquella que realitzen els docents valencians: «La excusa són les Trobades, peró són un motiu per a utilitzar el valencià i per a defensar-lo, perquè és una llengua igual de normativa i prestigiosa que qualsevol altra i amb ella se’n va a altres parts i s’aprenen altres llengües. Són un moviment cívic que expresen l’estima col·lectiva pel valencià. Cada trobada està confeccionada amb il·lusió. Educar pel valencià es estar a favor del plurilingüisme, dels professors que ensenyen valencià i altres llengües i cultures des de l’estima», va afirmar.