El pròxim dimarts 24 d'abril, a les 19'00 hores, la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació presentarà la nova edició del gran clàssic de la literatura valenciana, el «Tirant lo Blanc», de Joanot Martorell. La nova edició de la novel·la ha estat curada per Víctor Labrado, que serà l'encarregat d'introduir el llibre al públic assistent a la presentació, que tindrà lloc al pati gòtic del Palau dels Scala, seu de la Diputació de València, i que comptarà amb la presència del president de Les Corts, Enric Morera; del diputat de Cultura, Xavier Rius; i del catedràtic de Filologia de la Universitat de València, Antoni Ferrando.

«Tirant lo Blanc» és una novel·la prodigiosa, complexa, profunda i divertida, que inaugura el camí cap a la modernitat d'un gènere literari que ha esdevingut fonamental dins el procés de comprensió i d'expressió de la realitat. A partir d'una tradició novel·lística típicament medieval, la dels llibres de cavalleria, Joanot Martorell va saber trencar amb ella amb la incorporació d'una dimensió de realisme insòlita dins de la literatura europea de la seua època. Així, un dels trets que caracteritza el Tirant és la presència abundant, al llarg de tot el text, de referències o al·lusions més o menys velades o explícites a la realitat contemporània a l'hora de construir la narració.

Martorell va escriure el «Tirant lo Blanc» en l'ambient de commoció, a tota la cristiandat, produït per la conquesta turca de Constantinoble i desaparició definitiva de l'Imperi Grec, concebent la novel·la contradient la història, novel·lant les aventures d'un heroi que hauria impedit, en la ficció, la caiguda de Constantinoble en mans dels turcs.