El «Cap i casal» s'integra hui en la 12.ª edició de les «Jornades europees de l'òpera» des de la gran pantalla. La distribuïdora valenciana Versió Digital y els cinemes Lys han organitzat una programación dedicada al Dia internacional de l'òpera, per a acostar aquest gènere de música teatral als ciutadans. La jornada comptarà amb una xarrada formativa i la projecció de l'òpera Madama Butterfly, així com el clàssic conte de Charles Perrault, El gat amb botes convertit en un espectacle d'òpera familiar.

El catedràtic i professor d'Història de l'Òpera de la Universitat de València, Francisco Bueno, farà una xerrada formativa sobre l'obra de Puccini, Madama Butterfly a partir de les 11 hores en els Lys. Llicenciat en Història i Ciències de la Música, Llicenciat en Geografia i Història i Doctor en Filosofia, va treballar en Ràdio-Televisió Valenciana (Ràdio 9) com a guionista, locutor i director del programa «L'Hora Clàssica». Després de la xarrada, es projectarà aquesta òpera, una de les més representades en els escenaris de tot el món. La projecció es va gravar en 2017, en El Teatre Real. Cantada en italià, amb subtítols en castellà, la història està situada, aquesta vegada, d'una manera diferent a través de l'adreça d'escena de Mario Gas que situa la narració en un plató de cinema dels anys 30, amb el qual proposa tres perspectives simultànies a través de les quals viure aquest drama commovedor: l'òpera en si, l'enregistrament cinematogràfic que es fa de la mateixa i la seua reproducció en blanc i negre en una gran pantalla.

Més tard, a les 12.30 hores, els més xicotets podran gaudir d'una producció creada específicament per a acostar-los aquest gènere musical. El gato con botas, el clàssic conte de Charles Perrault, convertit en un espectacle d'òpera familiar.

L'autor de la música és el català, Montsalvatge, i el del llibret, Néstor Luján. Tots dos van crear una òpera especialment destinada per als més xicotets en els quals el colorit i l'humor anaren la part fonamental d'aquest espectacle, en el qual el ballet també té un protagonista rellevant. Aquesta projecció es va representar en el Teatre Real. Cantada en castellà, dura una hora i quinze minuts.