L'elaboració del catàleg de béns i immobles protegits de Rafelbunyol, com a pas previ al primer Pla General d'Ordenació Urbana, i la recent aprovació d'una modificació de la Llei del Patrimoni Cultural Valencià, han provocat que l'Ajuntament de Rafelbunyol es plantege posar en valor els seus elements constructius de la Guerra Civil. La població forma part de la línia Immediata de trinxeres (des del Puig fins a Riba-roja) que va construir l'Exèrcit republicà durant el conflicte bèl·lic per a tractar de protegir la ciutat de València d'un atac de les tropes colpistes franquistes.

El terme de Rafelbunyol acull un total de vuit fortins de la Guerra Civil i altres elements defensius complementaris situats en la muntanyeta de Germanels, un paratge de secà que és l'únic espai natural i recreatiu que perviu a la població. També allí es troba un jaciment arqueològic del neolític. Tot aquest patrimoni «li dóna encara més valor» a Germanels, segons valora la regidora de Memòria Històrica, Alícia Piquer. «Els elements estan protegits per la llei i és la nostra obligació localitzar-los, documentar-los i investigar-los», diu la regidora.

Testimonis orals

El primer pas és la inauguració, ahir, de l'exposició sobre la línia Immediata del fotògraf José Aleixandre, que inclou imatges inèdites dels fortins. Piquer vol que la mostra anime al veïnat a aportar records, vivències i, fins i tot, material, que complemente el llibre amb la investigació històrica sobre la construcció de la línia, que es publicarà en la tardor.

Respecte al procés futur de posada en valor, és una aspiració del consistori intervindre en tot el patrimoni dels Germanels «perquè també és una zona molt lligada a l'oci de les distintes generacions que té un valor sentimental», explica Piquer. No obstant això, eixe procés requerirà més temps perquè tots els elements patrimonials estan situats en zona de titularitat privada de distintes persones.

Fortins de la mateixa tipologia

L'exposició sobre la línia Immediata es va inaugurar fa dos anys en el Muvim i ha passat per diversos municipis com Riba-roja o el Puig. En cada edició local, José Aleixandre incorpora fotografies inèdites dels elements defensius situats en el municipi. En el cas de Rafelbunyol, un total d'onze imatges sobre els vuit fortins (en el barranc de Bord, en els Germanels i en els Germanels II) formen part de la mostra que des d'ahir està en la Casa de la Cultura.

Segons explica l'expert, els fortins es caracteritzen perquè set d'ells tenen la mateixa tipologia amb entrada en forma de «T» mentre que el situat al cim de Germanells II és distint. En la mostra destaca la imatge d'una inscripció de grandària.

Sobre l'estat de les construccions, Aleixandre lamenta que «alguns estiguen en molt males condicions, altres estiguen plens de fem o deteriorats pel mal ús i sols una xicoteta part estiguen en bones condicions». Per eixa raó, demana que aquestes construccions es posen en valor i «si d'entrada és molt complicat perquè estan en mans privades, que, com a mínim, es netegen».