Un debutant en el gènere es va emportar ahir el XXIV Premi de Literatura Eròtica La Vall d´Albaida amb la història d´un capellà que experimenta per primera vegada el desig sexual després d´escoltar la confessió d´una dona adúltera. Jordi Portals (Barcelona, 1972) es va imposar als seus 27 competidors gràciés a La Confessió, una novel·la curta que reflexiona en torn a la moral sexual, el sentiment de culpa, el desig i el plaer mitjançant el testimoni d´un personatge amb una vida sexualment nul·la, que veu com els seus esquemes es trenquen pel contrast amb una forma d´obrar diametralment oposada.

Portals s´ha estrenat amb aquesta obra en el món de la literatura eròtica encoratjat pel renom del certamen, però no és cap nouvingut en l´àmbit de l´escriptura, on ha mostrat una gran inquietud per explorar tot tipus de géneres i ha obtés multitud de premis. Llicenciat en Periodisme, l´autor treballa des de fa més de 20 anys com a guionista de televisió i ràdio. Ha escrit guions per a més de 40 programes de TV3, TVE o Catalunya Ràdio. També és el creador del recull de contes Regala´m un minut més, premi Vila de l´Ametlla de Mar, i ha guanyat més d´una trentena de guardons de narrativa curta. Com a prova del seu eclecticisme, s´ha endinsat amb èxit en l´univers teatral i es va alçar amb el premi Recull de teatre 2012 per Nebraska. En 2017 va coescriure amb l´actor Lluís Homar Ara comença tot.

El prestigiós guardó de la Literatura Eròtica de la Vall d´Albaida està dotat amb 4.000 euros. L´original de La Confessió serà publicat el 2019 en la col·lecció «L´Eclèctica» d´Edicions Bromera, que dóna suport al certamen. «Els premis són estimulants perquè t´empenyen a escriure. No tenia ni idea de les característiques que ha de tindre la literatura eròtica, però vaig decidir provar sense altre pensament que tractar d´oferir una història amb ambició literària, que atrapara al lector y tinguera qualitat», assenyala l´autor a Levante-EMV.

El veredicte va seleccionar el relat per «l´originalitat del seu punt de partida», així com «pel seu llenguatge treballat i l´elegància de la seua escriptura», a temps que destaca «el sorprenent argument de l´obra, que avança imparable, incorporant escenes cada vegada de més alt voltatge i que acabaran duent el protagonista a una situació límit». «En els fons es tracta de fer-se preguntes: el protagonista es replanteja qui es ell per a jutjar a un altre pel que fa i si ha agafat la vida que volia», afegeix Portals. El jurat ha estat integrat per les guanyadores de la 23 edició, a més de Pilar Ferrero, a proposta de l´IEVA; Mariló Álvarez, per Bromera; Eduard Mira, de l´AVL; i Carmen Amoraga, directora general de Patrimoni; amb Fede Vidal -conseller de Cultura de la Mancomunitat- com a secretari. La plaça de bous de Bocairent, que commemora el seu 175 aniversari, va acollir ahir la gala de lliurament del premi, que ha tornat a la seua data original. Més d´un centenar de representants del teixit social, empresarial i polític de la Vall d´Albaida i dels voltants van assistir a l´acte, on l´actriu Débora Esteve va exercir de mestra de cerimònies, encarnant la deessa grega de la bellesa i l´amor, Afrodita. La possibilitat de presentar els originals pel correu electrònic ha duplicat el nombre de concursants d´aquest any, amb 28 obres. «Hem democratitzat el certamen», sentencia el conseller Fede Vidal.