Si es parla de teatre novell, s'ha de parlar d'Escènia, i si es parla d'Escènia, s'ha de parlar del municipi de l'Horta Nord, Foios. Aquest any es celebra la XVI edició d'aquesta Mostra Teatral Novell del 4 al 14 de juliol. Les nits de Foios seran diferents durant 10 dies. L'ambient cultural es multiplica al voltant de la Casa de la Cultura i de la zona de l'Albereda amb una gran programació que inclou set dies d'intens sabor escènic.

Per al dia 4 de juliol, les Adultes de Foios FET (Foios Escola de Teatre) seran les encarregades de la inauguració de la mostra amb l'obra de «He sigut jo». Alhora es podrà gaudir de l'actuació musical d'Electrovibes, un acompanyament musical perfecte per a la primera nit. L'obertura del teló estarà a càrrec del quartet «Secret a veus».

Per al dijous, la companyia valenciana d'Alarcon & Cornelles interpretarà l'obra de «Desde el Infierno». El divendres a les 22 30 hores arribarà «Solo creo en el Fuego» de Los Prometidos, companyia de Barcelona farà la seua posada en escena a la Casa de la Cultura. A l'altra setmana «a la Guerraaaaaa!!!». Les Adultes 02 FET donaran guerra dalt de l'escenari de la Casa de la Cultura.

El dijous, des de Madrid, es podrà gaudir a Foios del treball de l'obra «Fauces» de la mà de Viviseccionados.

Per al cap de setmana del 13 i 14 de juliol es podrà veure en escena «Espai en Construcció», de la companyia de Barcelona amb el títol de «Si no hi fos ( la festa seria més divertida)».

Per al dissabte i com a colofó de la cloenda del festival i per a donar pas al lliurament de premis s'escenificarà, l'obra: «molt de soroll per no res» de Teatre l'Abast de València. Ells posaran el punt final de la festa «del pur teatre a Foios».

Respecte als premis, hi ha diverses categories per al lliurament: Un guardó de jurat dotat de 2.500 euros, la menció especial amb 1.000 euros, el primer premi popular de 2.500 euros i el segon premi popular- espectador de 1.000 euros. Tota una aposta teatral on l'espectador també prén la paraula.