Fa tres anys, per estes mateixes dates, l'AILLC (Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes) celebrà a València la seua última trobada. Ara, la Universitat de Bucarest, a Romania, ha volgut acollir-ne la trobada. Romania, com és ben sabut, compta amb una llengua romànica i, per tant, té tants lligams amb la nostra com l'italià, el francés o el castellà, tot i que, per la influència d'altres llengües ens sone més distant. Però, si això és cert, no és menys cert el fet que a la universitat romanesa l'ensenyament de la nostra llengua ha despertat sempre un gran interés i, encara, alguns autors valencians han estat traduïts a aquell idioma. En mols casos, també, els ensenyants de la nostra llengua a Romania han estat valencians.

Però, tornem al congrés. L'AILLC, com és ben sabut, té una trajectòria ben diltada: des del 1968, quan es va celebrar la primera trobada a Estrasburg, les convocatòries d'aquesta reunió internacional d'especialistes d'areu del món s'han succeït i han tingut com escenaris llocs tan allunyants com Amsterdam (1970), Cambridge (1973), Basilea (1976), Andorra-Barcelona (1979), Roma (1982), Salou Tarragona (1985), Tolosa de Llenguadoc (1988), Alacant-Elx (1991), Frankfurt am Main (1994), Palma de Mallorca (1997), París (2000), Girona (2003), Budapest (2006), Lleida (2009), Salamanca (2012) i la ja esmentada València (2015).

Este esdeveniment universitari, únic d´estes característiques, reunirà aproximadament un ?centenar d´investigadors i filòlegs tant romanesos estudiosos de la catalanística com professors de tot el domini lingüístic i d'altres localitats, vinguts d´Alemanya, Espanya, Estats Units, França, Hongria, Israel, Itàlia, Polònia, Romania, Rússia, Suissa i Txèquia, que abordaran temes científics de filologia catalana i d´estudis de llengua, literatura, traducció i didàctica en quatre seccions de treball que es desenvoluparan entre els dies 2 i 6 de juliol. Per tant, serà una trobada intensa on s'aportaran al voltant d'un centenar de comunicacions.

Pel costat valencià, a més de recordar que el president de l'AILLC, actualment, és el catedràtic Antoni Ferrando -de la Universitat de València-, hi ha una trentena de participants de les nostres terres i, encara, algunes altres intervencions també seran sobre temàtica valenciana. A més, hi ha prevista la presentació de la Revista Valenciana de Filologia, de la Institució Alfons el Magnànim, que portarà a càrrec el professor V. J. Escartí, que n'és el director.

Bucarest, per tant, tindrà una certa coloració valenciana, durant uns dies. Els valencians, encara, es sentiran allà relativament prop de casa, ens sentir paraules com tu, bou, nas, cap, os, ou, gust, sac, suc, foc, fum, arc, joc, curs, antic, nou, mort, trist, dur, fals, o clar obscur, que sonen igual que a les nostres terres.