La XV Biennal de Música de Bunyol ha arribat a les seues últimes jornades. Des del passat 30 de juny, la localitat de la Foia ha acollit més de 20 propostes per a tots els públics: des de partitures barroques i clàssiques, passant per la música de banda, fins al folk, el jazz i el pop-rock. A més, s'han programat espectacles infantils i classes magistrals amb alguns dels participants en el festival.

En estos últims dies, es produirà una de les actuacions més esperades del certamen. Es tracta del recital que oferirà l'uruguaià Jorge Drexler el pròxim divendres, 20 de juliol, en l'Auditori de Sant Lluís. D'altra banda, Don Kuerales y Sus Modales recordaran la figura de Chicho Sánchez Ferlosio i la cançó social; la formació De Soprano y arpa posarà en escena l'espectacle Bebesol; i la Banda Juvenil de l'Artística i la Banda Simfònica de L'Harmònica, ambdues residents a Bunyol, demostraran la seua qualitat.

El compositor, cantant i guitarrista Jorge Drexler va publicar el seu últim treball, «Salvavidas de hielo» (Warner Music), fa deu mesos. Després de treballar en el seu repertori durant un any, l'uruguaià va lliurar onze composicions que tenien com a fil conductor la guitarra. Tanmateix, el vocalista no sols havia tocat les cordes de forma convencional, sinó que havia acaronat, esquinçat i percudit totes les parts de l'instrument per tal d'aconseguir el sons que buscava.

Així mateix, l'àlbum tornava a fer palés el mestratge de Drexler a l'hora d'escriure. Per exemple, «Movimiento», el tema que obre el disc, es va inspirar en la història de Lorena Ramírez. Ella pertany al poble indígena dels Tarahumara, conegut per ser capaç de córrer centenars de kilòmetres sense entrenar ni vestir roba esportiva. A més, la lletra aporta una visió antropològica dels moviments migratoris. Però el disc també elogia la comunicació («Telefonía»); denuncia la saturació de sorolls («Silencio»); ret homenatge a Joaquín Sabina («Pongamos que hablo de Martínez»); o reclama la intimitat amb l'ésser estimat («Asilo»).

Eixes cançons han sigut protagonistes d'una gira que ha recorregut bona part de la geografia peninsular, Amèrica Llatina (Mèxic, Colòmbia, Brasil, Argentina, Perú, Paraguai) i els Estats Units. Precisament, Jorge Drexler arribarà a Bunyol després de formar part del festival Summerstage que se celebra anualment a Central Park, a la ciutat de Nova York. Però, a més de les seues últimes composicions, el públic que acudisca a l'Auditori de Sant Lluís el pròxim divendres, 20 de juliol, també gaudirà d'un delicat espectacle de llums i efectes on sonaran peces tan conegudes com «Todo se transforma», «Universos paralelos» o «Al otro lado del río», guanyadora d'un Premi Oscar a la millor cançó original en 2005.

Les entrades per al concert de Jorge Drexler es poden adquirir en Ticketea a partir de 18 euros, més despeses de distribució. Les localitats també estan disponibles en els següents establiments de Bunyol: Oficina de Turisme; Biblioteca Municipal; i quioscos Desy i El Molino.

Hui , 18 de juliol, el Passeig de Sant Lluís acollirà l'actuació de Don Kuerales y Sus Modales amb accés lliure. La banda retrà homenatge a Chicho Sánchez Ferlosio, un dels màxims representants de la cançó social. A més, les seues lletres van ser interpretades per Quilapayún, Víctor Jara o Joaquín Sabina, entre altres. La vetllada comptarà amb convidats locals que recuperaran l'esperit de protesta, el fervor nacionalista bunyoler i les rialles.