Un grup de cinc membres del Club d'Esports de Muntanya i Escalada Sol València emprenen, deu anys després de fer cim a l'Elbrus, l'expedició per conquerir el cim Nevado Sajama, als Andes de Bolívia. Situat al sud-oest del país i amb 6.542 metres d'altitud, este estratovolcà és el punt més alt de Bolívia.

Joan Toledo (49), Àngel Montero (60), Josep Ruiz (53), Xavi Zaragozà (45) i Antoni Berlanga (53) afronten esta nova travessia, que s'inicia el 8 d'agost des de Madrid, amb il·lusió. La primera parada de l´expedició serà la ciutat de la La Paz, la capital, a l'oest del país i una altitud de 3.625 metres, fins arribar a Potosí. Esta província és l'estança triada per a l'aclimatació del grup d'alpinistes, és a dir, l'adaptació a la pressió, temperatura o irradiació solar, entre altres, de la muntanya a causa de la seua altitud. Aquest ascens, que culminarà al pic Nevado Sajama, mantindrà al grup de cinc valencians al voltant de 20 dies en territori bolivarià.

Esta muntanya presenta diverses complicacions tècniques i una estructura complexa. «La dificultat més gran està en els penitents, travessar-los és molt complicat», assegura Joan Toledo, un dels cinc alpinistes del Sajama. Els penitents són pinacles de neu o gel endurit pròxims entre si, peró no són l'únic escull al que hauran d'enfrentar-se. Esta ladera presenta rampes de més de 50 graus d'inclinació.

«Volíem anar als Andes» confessa Joan Toledo, al que una lessió al tendó prim plantar quasi el deixa fora. El Sajama és un projecte ambiciós, com reconeix l'excursionista, que afirma que «no és cap mite», ja que s'han fet ascensos molt importants, però per a ells i per a l'alpinisme valencià si, que va tindre el seu culmen amb l'ascens de l'Everest l'any 1991 per socis del Centre Excursionista de València (CEV), el primer grup de valencians en conquerir el cim més alt del món. El grup estava liderat per Juan Carlos Gómez i el seu ascens els va fer rebre la Medalla d´Or al Mèrit Deportiu de la Generalitat Valenciana i la Medalla de la Ciutat de València.

Adéu al finançament

Aquest projecte està financiat amb recursos propis dels cinc escaladors, que s'agruparen al Club d'Esports de Muntanya i Escalada Sol València després que el CEV tancara per falta de fons. Els últims anys del centre icònic de l'alpinisme valencià van transcórrer entre concursos de creditors després de que l'Ajuntament i la Generalitat Valenciana llevaren les ajudes públiques a l'organització.

Joan Toledo, que opina que el muntanyisme «es podria protegir més» des del punt de vista administratiu, reflexiona que hi ha un «canvi de cicle», ja que «el teixit associatiu» ha canviat molt degut a les xarxes socials. «La gent ja no necessita una entitat burocràtica, com el CEV, ni una quota per agrupar-se», conclou.

Esta organització agrupava muntanyencs entusiastes amb principis basats en el culte a l'esport d´escalada i es definia com l´entitat degana de l´excursionisme valencià. Entre les nombroses activitats realitzades pel CEV en 70 anys de bagatge, es troba la creació de zones d´escalada, així com de refugis i senders; tupografiat de cavitats muntanyoses; activitats esportives i de voluntaritat ambiental i tasques d´arqueologia o espeleo entre altres.

El club es va disoldre i liquidar a l'any 2017 després que no aconseguira renovar el conveni amb l'Ajuntament de València.