La dedicació de tota una vida al teatre amateur i a la cultura de Paiporta li ha valgut aquest any a Remei Ferrandis Ferrer ser guardonada amb el Premi Espolí 2018. Aquesta activista local va rebre el reconeixement el cap de setmana passat a l'auditori del seu poble, de la mà dels representants del Grup de Danses l'Expolí, que l'atorga per segon any.

Ferrandis Ferrer, que també és la jutgessa de pau de Paiporta des de 2016, va manifestar en prendre la paraula que portava «el teatre en la sang» ja que la seua pròpia família la hi va animar des de xiqueta a actuar i també en el col·legi. L'actriu ha liderat els grups Teatre Boira i, més recentment, Teatre Lliure de Paiporta, a més d'haver-hi guanyat diversos premis en concursos fallers i certàmens de teatre amateur de la comarca. «El teatre m'ha ajudat molt en la vida, en siuaciones que he hagut d'improvisar, a elevar l'autoestima o a controlar els nervis», va indicar emocionada Remei Ferrandis.

Un jurat extern al grup decició que la seua candidatura era la millor. Estava format per la sotsdirectora de Levante-EMV, Isabel Olmos, així com el president de l'associació musical d'Alberic, Josep Puig, i el delegat de la secció de Cultura de la Junta Central Fallera, Luis Lozano.

El lliurament del premi es va realitzar després de l'estrena de l'espectacle «Coses de Palau» que va dirigir Javier Martí, el mestre del Grup de Danses l'Espolí. A través d'una pantomima, en la que una marquesa oferia una festa a la seua casa per a la classe noble i el poble, que va acabar de forma estrepitosa, la formació va oferir la «Xàquera», el «Bolero de Castelló», «Valencianes de l'U i el Dos», «L'U de Tàrbena», el «Bolero de Guadassuar», la «Jota de les Useres», la «Jota Redona» o la «Jota de Banyeres», a més del clàssic «Ximo Torero».

En l'espectacle debutava la nova rondalla del grup, l'Ànima, que ha estat impulsada per Rosa Burguillos, vinculada al món del floklore i de la guitarra clàssica des de fa 20 anys. Atès que l'Espolí no tenia rondalla, va plantejar al grup la possibilitat de formar-la i, després d'un any d'assajos i preparatius, cinc músics i dos 'cantaors' van fer la seua presentació pública sobre l'escenari de l'Auditori.