Vuit joves d'Europa, entre ells l'espanyola Luna i l'equatorià Fabián, resident a Lituània, han recorregut el continent en una aventura pionera per a descobrir i transmetre en xarxes socials què representa la Unió Europea (UE). Van ser quatre viatges per carretera d'aproximadament un mes de durada i un total de 12.000 quilòmetres en zones geogràfiques diferents, des de la costa mediterrània fins al mar Bàltic, al costat de l'oceà Atlàntic i al llarg del Danubi.

El projecte «Road Trip» ha sigut, abans de res, una aventura humana: milenials de diferents orígens es van embarcar en diferents dates compreses entre abril i agost de 2018 en un viatge per Europa i van explorar una sèrie de projectes i iniciatives possibles gràcies a la UE, en estar finançades amb fons europeus. Els resultats d'eixes aventures, divulgades amb vídeos, fotos i publicacions en Facebook, Instagram i YouTube, i que compten amb el seu propi lloc web (roadtriproject.eu), s'han presentat ara a Brussel·les, coincidint amb la Setmana Europea de les Regions i les Ciutats, que se celebra del 8 a l'11 d'octubre.

Més de 30 milions de persones han seguit les peripècies dels vuit joves, que tindran també una «road movie» i una guia de viatges alternativa en línia sobre les 99 coses que fer a Europa. Luna i l'alemanya Luisa treballaran en ella com a redactores. Ha sigut «una de les millors experiències» de la vida de Luna, una madrilenya del barri de Ventas apassionada del periodisme de viatges. «Impressionant» va ser per a Fabián, un equatorià de Quito que va arribar fa cinc anys a Vílnius «per amor», i encara que aquella passió va acabar seguix en eixe país del Bàltic que li ha enamorat i porta tatuat en el seu braç esquerre. Allí va estudiar, treballa com a comercial d'una aplicació de traducció per a esdeveniments i pensa quedar-se.

La ruta del Bàltic va ser precisament la que va fer Luna, de 23 anys, amb el futur productor audiovisual grec Achilleas, de 22; junts van travessar sis països en minibús des de Rovaniemi (Finlàndia) fins a Berlín, passant per Estònia, Letònia, Lituània, i Polònia. La seua temàtica era «un viatge a través del temps i espai», i les paraules clau «est i oest, ahir i hui, murs i grans espais, guerra i pau», ja que els països fronterers del mar Bàltic compartixen geografia, però sovint la història els ha dividit.

«El millor ha sigut poder combinar el viatjar i el treballar, crear continguts audiovisuals, els meus dos mons, les meues dues passions», subratlla Luna, llicenciada en Llengües Modernes, Cultura i Comunicació, i que ara estudia dos màsters, un de periodisme i un altre de publicitat. El moment més interessant i estresants que recorda Luna del seu viatge va ser una entrevista a l'expresident polonés Lech Walesa. A Fabián, de 25 anys, li va agradar molt la trobada que van mantenir ell i la seua companya de viatge, l'estudiant d'art dramàtic holandesa Yldau, de 24, amb un veterà de la Segona Guerra Mundial a Normandia, en la seua ruta de l'Atlántico. Amb el títol «Exploració i (re) descobriment», i les paraules clau «oceà, aigua, força, energia, recursos, risc, ones, vent, esport i innovació», esta ruta va començar en Cabo da Roca (Portugal), el punt més occidental d'Europa continental i va acabar el 19 de maig en Róterdam (Holanda), després de passar també per Espanya, França i Bèlgica.

Un projecte a Vigo (Galícia) de drons per a ajudar als bombers en les labors contra incendis i un altre en l'Institut d'Hidràulica Ambiental IH Cantàbria, en el qual se simulen tsunamis o corrents marins molt forts van ser els favorits de Fabián.

La ruta del Mediterrani

La ruta del Mediterrani la van protagonitzar Louis, un treballador social i raper belga de 21 anys, i Luisa, una pedagoga alemanya de 26 anys. Van començar a Atenes i van acabar en Lascaux (França). I, finalment, la ruta del Danubi, des del seu naixement a la seua desembocadura, va ser a càrrec de l'estudiant estonià d'Enginyeria Genètica Susann, de 21 anys, i de l'irlandès d'origen congolés i egipci Kenneth, de 20 anys, estudiant de Geografia i Planificació Urbana i Política Mediambiental. Vuit joves, quatre rutes i un únic objectiu: contribuir a connectar als joves europeus amb la Unió Europea, a menys d'un any d'una important cita amb les urnes que renovarà l'Eurocambra