Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Entrevista

Francesc Torralba: «No hem de convertir les xarxes en dogma de fe»»

P Les xarxes socials ens han millorat la vida?

R No tant com pensàvem. Hi ha moltes persones saturades per un excés de connexió. Hem d´aprendre a fer-ne un bon ús i no estar tant a dins de la xarxa. I sobretot, no fer tant de cas de què es diu, perquè a les xarxes hi ha molts ajusticiaments i acarnissaments.

P Fins i tot un president català, hui absent, es va fer enrere de convocar eleccions pel que va llegir a les xarxes.

R Exacte, este és el tema. Les xarxes s´han convertit en un poder aparentment invisible, que cada vegada té més influència a tots els nivells. Vosté ha posat un exemple de la política, però n´hi ha a molts altres àmbits. Si les xarxes parlen malament d´una casa rural, o d´una universitat, o fins i tot d´un professor, tindran un gran problema reputacional. Hem d´utilitzar les xarxes, però no les hem de convertir en dogma de fe ni en paraula de Déu.

P Les pinta molt malament.

R Són una expressió, una manera que els ciutadans tenen de manifestar el seu parer. Però s´ha d´anar amb molta cura, perquè les xarxes permeten humiliar, vexar, mentir i enganyar, des de l´anonimat.

P Nosaltres tenim una edat, però no creu que les noves generacions encara estaran més enganxades a les xarxes?

R Vull creure que les noves generacions, els que anomenem nadius digitals, tindran més coneixement i millor criteri. Ja hauran vist el que passa, no es trobaran amb una eina nova que fer servir com una joguina, espere que la utilitzaran millor. O potser no. Però si l´escola i els pares fan la feina, tindran un brúixola per utilitzar les xarxes i internet en general. El que passa és que sovint a l´escola li falta situar-se al segle XXI. I a les famílies igual.

P Es descomponen els valors tradicionals?

R D´això no n´hi ha dubte. Cada any faig amb els meus alumnes una piràmide de valors, els pose una sèrie de paraules i les han de classificar de més a menys important.Li he de dir que el valor «família» continua a la punta de la piràmide.

P No tot està perdut.

R En canvi el valor «pàtria», independentment de quina, està molt baix. I els valors religiosos tradicionals estan baix mínims. Per tant, bona part dels valors tradicionals s´estan volatilitzant.

PAixò és bo o roïn?

R S´ha de valorar què es perd i què es guanya. Que la gent no estiga disposada a comprometre´s per millorar el seu país, o que prescindisca del tot dels valors religiosos, alguns extraordinàriament valuosos, són coses que no puc celebrar. D´altra banda, emergixen valors molt nous, com l´econsensibilitat, l´autenticitat, la llibertat ? el valor de l´emprenedoria.

P Com ens hem d´adaptar als nous temps?

R Hem d´evitar aferrar-nos a les realitats volàtils, perquè només provoca patiments. Aferrar-se a un càrrec és abocar-se a patir, perquè són volàtils. O la gent que s´aferra a la joventut, i patix perquè li cau el cabell i li ixen arrugues. Som en un món volàtil, hem de ser despresos i amb capacitat de desaferrar-nos.

Compartir el artículo

stats