Personatges com el Butoni, l´Home del sac, les bruixes, la Tarasca, els donyets o el Drac del Patriarca, seran els protagonistes d´e la campanya «Espanta la por! Per Tots Sants, monstres valencians», que va presentar ahir la vicepresidente de la Diputación de València, Maria Josep Amigó. En esta edició, la campanya arribarà a més de 85 biblioteques o museus etnogràfics locals de tota la Comunitat Valenciana, des de Vilafranca fins a Santa Pola.

Gràcies a «Espanta la por! Per Tots Sants, monstres valencians», l´imaginari valencià de la por pren el protagonisme per a valencianitzar el Halloween americà, que va arribar fa temps per a quedar-se. Aquest és el tercer any que s´organitza aquesta campanya, que ofereix una programació repleta d´activitats dirigides al públic adult i infantil, amb l´objectiu principal de reivindicar l´imaginari valencià de la por, així com fomentar la lectura de la literatura popular valenciana.

La vicepresidenta, Maria Josep Amigó, va donar l´enhorabona al Museu Valencià d´Etnologia per posar en marxa esta campanya per tercer any consecutiu i va destacar que «és una iniciativa fantàstica per a recuperar els nostres monstres per Tots Sants i fer el Halloween un poc més nostre».

Per la seua banda, el director del Museu Valencià d´Etnologia, Francesc Tamarit, va destacar que «Espanta la por és marca del museu, perquè és un exemple de diàleg entre la tradició i la modernitat, que posa en valor les tradicions valencianes des d´una perspectiva moderna per als ciutadans del segle XXI; però també és un projecte participatiu, que convoca als agents de desenvolupament cultural i els convida a participar del projecte; i perquè forma part del debat entre local i global, que fa que, en un món cada vegada més globalitzat, Espanta la por s´enfronte al truco o trato».

Empar Pons, directora de la Biblioteca del Museu Valencià d´Etnologia, va afirmar que «Halloween pot ser una bona oportunitat per a reivindicar la nostra por». Pons va recordar que «la nit de Tots Sants era una nit en la qual els valencians i valencianes s´ajuntaven per a contar rondalles i històries de por». La directora de la biblioteca va explicar que les tres potes del projecte són les activitats per a adults, les dirigides al públic infantil i les que es duran a terme fora de les instal·lacions del museu. Així, va recordar que són «85 biblioteques i museus locals, entre les quals destaquen les dues xarxes de biblioteques de les ciutats de València i Gandia».