Per segon any consecutiu, centres de recerca, planetaris i museus de ciència de tot el món s'unixen entorn la Nit d'Halloween per a celebrar el Dia de la Matèria Fosca. L´IFIC se suma a esta celebració amb la projecció del documental ´El fantasma de l'Univers´ als planetaris de Madrid, Tenerife, Castelló i l´Hemisfèric de València. Hi haurà xarrades sobre la matèria fosca per a presentar cada esdeveniment.

Esta iniciativa internacional tracta de visibilitzar un dels camps de recerca més importants de la Física actual: l'estudi de la matèria fosca, un nou tipus de matèria que compon el 25% de l'Univers, però la naturalesa del qual seguix sent un misteri.

El Dia de la Matèria Fosca (Dark Matter Day) és una iniciativa engegada per laboratoris de física de partícules de tot el món mitjançant la xarxa Interactions, per segon any consecutiu. Se celebren esdeveniments en diversos països europeus, Estats Units, Canadà i Índia. Com l'any passat, l'Institut de Física Corpuscular, centre d'Excel·lència Severo Ochoa de la Universitat de València i el CSIC, organitza una sèrie d'activitats en planetaris de tota Espanya. Les activitats consistixen en la projecció del documental ´El fantasma de l'Univers´, acompanyada de xarrades de divulgació sobre la matèria fosca impartides per experts.

El programa comença a l´Hemisfèric de València el 29 d'octubre amb una xarrada de l'investigador de l´IFIC Sergio Palomares. La Nit d'Halloween, 31 d'octubre, li toca el torn al Planetari de Castelló, que oferix la projecció del documental i la xarrada introductòria de Juan de Dios Zornoza (IFIC), amb entrada lliure fins a completar aforament. Divendres 2 de novembre, el Planetari de Tenerife acompanya la projecció amb la xarrada d'Héctor Socas Navarro (Institut d'Astrofísica de Canàries, IAC), i el Planetari de Madrid tanca el cicle l'11 de desembre amb la xarrada de José Luis Crespo (físic i youtuber en el seu canal Quamtum Fracture).

El documental ´Phantom of the Universe´ (´El fantasma de l'Univers´) és una producció internacional on participen alguns dels principals laboratoris del món. «El fantasma de l'Univers» traça un recorregut per la història de la matèria fosca.