Conjuminen dos dels elements sobre els quals sobrevola el Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-real, Cineculpable 2018: ser culpables i haver-se convertit en un revulsiu cinematogràfic en inspirar més d'una desena de pel·lícules. Sobre Bonnie & Clyde, una de les parelles de lladres i fugitius més famoses d'Estats Units -van ser declarats enemics públics entre 1931 i 1934-, i del cel·luloide en general, transita la carta de presentació del certamen de curts. La cita ha detallat aquest divendres en l'Ajuntament de Vila-real les primeres dades de la seua edició 2018. La que escenifica 21 anys de compromís amb el cinema i que se celebrarà del 26 al 30 de novembre en l'Auditori de la localitat.

Les petjades de Clyde Barrow (al que va donar vida en la gran pantalla Warren Beatty) i Bonnie Parker (Faye Dunaway) i la seua història d'amor, crítica social i crim esbossen el cartell de Cineculpable 2018, que signa el gabinet de disseny i arquitectura EdA, amb seu a Vila-real i integrat per Jaume Monferrer i Ester Moliner.

Tots dos formen un equip multidisciplinari en el món de l'arquitectura, l'interiorisme, disseny de producte i disseny gràfic que ha volgut rendir culte a una de les millors històries del cel·luloide coincidint amb el 50 aniversari de la seua estrena. Les bales i les pistoles inherents a aquesta parella de gangsters doten al cartell del perfil criminalístic -i culpable- que dibuixen les famoses manilles símbol del festival.

Sobre aquest arsenal, destaquen els barrets que van convertir a Bonnie & Clyde en una icona d'estil.

Set categories i 7.800 euros en premis resumeixen el palmarès de Cineculpable 2018: Millor Curtmetratge (3.000 euros); Premi Manuel Villarreal (dotat amb 1.500 euros); Premi del Públic (900 euros) i 600 euros per a cadascuna de les altres quatre categories: Millor Direcció, Millor Interpretació Masculina, Millor Interpretació Femenina i Millor Curt en Valencià.

El festival ha programat quatre sessions de projeccions gratuïtes del dilluns 26 al dijous 29 de novembre a les quals posarà el colofó la gala de lliurament de premis, el divendres 30, en les mateixes instal·lacions.

Aquest divendres s'han anunciat també els cinc noms dels qui integraran el jurat d'aquesta edició del festival, que manté actiu el procés de recepció d'obres per Festhome.

L'equip l'encapçala la productora cultural i Llicenciada en Història de l'Art Pilar Sánchez, que treballa en l'actualitat en la Red Museística Provincial de Lugo.

Al costat d'ella, l'actriu alacantina Teresa Soria, que ha format part del repartiment de pel·lícules com Blancanieves, de Pablo Berge o AzulOscuroCasiNegro. Ha realitzat més de 30 curtmetratges amb els quals ha sigut premiada com a millor actriu en diverses ocasions. La seua aparició més recent en televisió ha sigut a Amar es para siempre (Antena 3).

Com a jurat de Cineculpable 2018 exercirà també Antonio Loriguillo, doctor internacional en Ciències de la Comunicació per la Universitat Jaume I de Castelló, on exerceix com a docent i investigador.

S'uneix a aquest equip a cinc Karlos Alcázar, Llicenciat en Publicitat i Relacions públiques, professor en la Universitat de Valladolid de Multimèdia i Fotografia, i realitzador i productor d'audiovisuals i cinema. Presideix a més l'associació sociocultural CreAcciona.

Tanca el cercle Fer Cabrerizo, soci i membre de la junta directiva de l'Associació de Cinema Documental DOCMA. Format en diferents disciplines dins del món audiovisual -so, guió de cinema, vídeo i creació i muntatge de cinema documental, ha realitzat dos curtmetratges documentals.