La gala dels Premis Literaris Ciutat d'Alzira és sempre una festa. Enguany ho va ser més encara, ja que es complien 30 anys del naixement del certamen de novel·la, auspiciat per l'ajuntament i l'editorial Bromera. Però també va ser l'escenari ideal per a reivindicar els llibres i la lectura com una eina indispensable per a aturar les corrents ideològiques d'extrema dreta. En paraules del president del Consell, Ximo Puig, «els llibres són necessaris per a espantar els fantasmes de la xenofòbia i el feixisme que sobrevola Europa».

Puig també va fer autocrítica i va reivindicar, tanmateix, l'ús del valencià: «Els valencians hem fracassat en alguns moments històrics, hem viscut temps difícils, en els quals hi ha hagut un espai de foscor on la nostra llengua s'havia quedat fora, per això hem de lluitar perquè la nostra llengua tinga espai en la nostra societat». Per la seua banda, el conseller de Cultura, Vicent Marzà, va destacar la inversió realitzada per a promocionar la lectura en valencià, ja que «invertir en llibres i lectures és invertir en llibertat i solidaritat».

Aquestes no van ser les úniques reivindicacions, ja que va haver-hi temps, entre premi i premi, per a defensar la literatura juvenil i infantil, per a reclamar un major protagonisme per a les dones escriptores o, fins i tot, per a demanar més promoció de les obres valencianes a l'estranger.

La festa de les lletres va reunir unes 800 persones, entre autoritats polítiques de tots els nivells de l´administració, mestres i professors, escriptors, artistes i apassionats de la lectura en general.