Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

futbol, g20 i clima

Mai podré entendre la passió irracional que el futbol genera en molta gent i que de vegades acaba en violència greu. Què representa un equip de futbol per als seus partidaris? Què és el que provoca unes adhesions absurdes fins l'exaltació? Quins beneficis o satisfaccions els hi genera? Perquè als jugadors sí que els genera beneficis ecònomics i als qui estan ficats en els negocis del fútbol també. Però els anomenats «hinchas», que en treuen? Aquestes reflexions, m'han vingut al pensament a propòsit dels recents enfrontaments entre els del Boca i els del River. I sorprèn el descontrol total que s'hi va viure.

Com a contrast, uns dies després, Buenos Aires estava blindada per forces de seguretat i més de 20.000 policies hi estaven mobilitzats degut a la celebració de la reunió del G20. I una bona part d'aquestes mesures anaven dirigides a controlar els manifestants que protestaven contra «els líders del capitalisme mundial i les polítiques econòmiques injustes de les grans potències».

Curiosament, el lema de la cimera del G20, era atractiu: « Construint consens per a un desenvolupament just i sostenible» Tanmateix els manifestants desconfiaven absolutament d'eixos propòsits ja que «els consensos dels poderosos van destinats a afavorir els mateixos poderosos», deien.

Els principals temes que hi havia a l'agenda eren el del comerç mundial i el del canvi climàtic. Pedro Sànchez aconseguí introduir-hi el dels refugiats. Les conclusions han aparegut en un document final que hi haurà que estudiar detingudament. Però si interessant serà l'anàlisi del document, també ho són les declaracions que durant la cimera o abans d'aquesta, han fet determinats mandataris mundials. I en aquest sentit, pel que fa al canvi climàtic, tenim que en el punt 20 del document, tots els signataris es comprometen a acomplir els acords de París per reduir dràsticament els gasos d'efecte hivernacle. Excepte Trump que en el punt 21 ratifica l'abandó dels EEUU de l'esmentat acord. Això a pesar que l'ONU havia manifestat que aplicar les mesures de l'Acord de París és imprescindible i que la directora del FMI, durant una conferència en Riad el mes d'octubre, va dir que «ens trobem davant d'un escenari difícil de superar si no prenem decisions dràstiques sobre el canvi climàtic perquè si no ens hi enfrontem de manera ferma ens dirigim cap a un futur mol fosc». En tant que a Buenos Aires, el president francés Macron ha afirmat que no està a favor que es firmen pactes comercials amb potencies que no respecten els acords de París, tot fent referència especial a Bolsonaro, nou president del Brasil, que no pensa complir-los.

La ciutadania ha de reclamar que siga efectiu allò signat i, alhora, actuar en favor del clima de manera responsable.

Compartir el artículo

stats