L'Associació d'Arxivers i Gestors de Documents Valencians ha editat, amb el patrocini de la Generalitat Valenciana, el 'Llibre blanc dels arxius valencians, una publicació que veu la llum amb l'objectiu de descriure la situació actual dels arxius valencians i marcar les línies per les quals ha de discórrer la seua evolució en els pròxims anys. El treball, coordinat per Jesús Eduard Alonso i López, serà presentat el proper dia 18 al Consell Valencià de Cultura amb la participació del conseller de Transparència, Manolo Alcaraz.

Segons expliquen els propis arxivers en un comunicat «potser ja fa temps que calia fer un balanç de com tenim els arxius al nostre país. Per saber-ne, per posar en evidència les seues potencialitats, però també l'estat de la qüestió manifestament millorable de la política d'arxius que se n'aplica, així com algunes línies d'allò que caldria fer».

Les pàgines del 'Llibre blanc dels arxius valencians' ens animen a conéixer millor la realitat i les expectatives d'arxius de característiques molt diverses. També ens poden ajudar a calibrar l'impacte que les noves tecnologies projecten en el seu futur immediat i altres qüestions candents lligades als arxius com l'aspiració d'aconseguir un grau adequat de transparència en totes les instàncies. Les múltiples dimensions que conflueixen en l'àmbit de l'arxivística compliquen la tasca d'arribar a una síntesi capaç d'oferir-nos un panorama representatiu i al mateix temps rigorós i fidel d'una realitat heterogènia. Tot i això, la participació en l'elaboració del llibre d'una esplèndida nòmina de grans noms del món dels arxius valencians i d'esferes relacionades amb ells com la història, el dret, la comunicació o la tecnologia proporcionen al projecte el millor aval possible.