Les sis-centes pàgines de «Los libritos de papel de fumar» arrepleguen la major col·lecció d'embolcalls i narren la història de la indústria paperera a Alcoi i la comarca des de mitjan del segle XIX. La publicació, presentada esta setmana al Cercle Industrial de la ciutat del Serpis, compta amb més de 3.000 imatges de llibrets, un centenar de cartells publicitaris i fotografies inèdites de la fàbrica Bambú, les conegudes com «bambuneres», els molins més destacats de la zona i de Papeleras Reunidas.

El saló rotonda del Cercle Industrial d'Alcoi va acollir la presentació del llibre «Los libritos de papel de fumar», dels germans Ramón i Mauro Gisbert, fills de l'antiquari Ramón Gisbert Abad. L'exemplar està compost de 600 pàgines en les quals s'arreplega la història de la indústria paperera, centrant-se en la ciutat i en altres poblacions de la comarca, com Banyeres, l'Alqueria d'Asnar i Cocentaina, entre unes altres.

«Quan va morir el nostre pare ens vam trobar amb un valuosíssim material sobre el paper de fumar, tenim milions de llibrets, cartells, màquines...», van explicar els germans Gisbert. D'ací va sorgir la idea de crear una publicació que donara a conéixer el ric patrimoni que encara hui dia es conserva sobre este sector industrial i que, a la vegada, servira per a posar en valor part de la història alcoiana. En la primera part del llibre apareixen fotografies inèdites procedents de l'arxiu de Papeleras Reunidas en les quals es pot veure la fàbrica Bambú i les conegudes com «bambuneras» i els molins més destacats de la comarca. L'historiador Ramón Molina és qui ha posat text a l'exemplar, explicant l'evolució de la indústria paperera des de mitjan segle XIX i com es va teixir tot l'entramat fabril.

La segona part «és un catàleg de llibrets de paper de fumar que compta amb 3.000 exemplars ordenats per marques i poblacions», van indicar els germans Gisbert. El 50% del material que apareix forma part de la seua col·lecció privada, mentre que la resta ho han aconseguit «posant-nos en contacte amb col·leccionistes de tota Espanya, fins i tot amb algun d'altres països».

Escanejar tots els llibrets, així com el centenar de cartells publicitaris i les nombroses retallades de premsa del llibre de Festes de l'any 1915, ha suposat dos anys de treball que «s'ha intensificat en els últims mesos per a poder traure el llibre abans de Nadal».