Un homenatge a un home savi, just, renovador, defensor dels més febles i de les llibertats en ple franquisme, però sense afany de protagonisme. Així defineix l'estudiós Buenaventura Navarro el llibre tan especial que ha coordinat en memòria de Juan Camarena, un dels «capellans obrers» de Port de Sagunt que deixà una profunda petjada a la població.

L'obra es presentarà aquest dimecres, a les 18 hores, en el Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València, més de tres anys després de la mort d'aquest veí originari de Lloc Nou de Sant Jeroni considerat «la branca intel·lectual» del equip sacerdotal progressista que va portar al Port de Sagunt una Església amb aire nou, social i compromés.

De fet, seguint l'esperit del Concili Vaticà II, el anomenats «capellans obrers» es varen implicar en les preocupacions de la població i no van defugir de les qüestions socials i polítiques. Així ho varen fer des de 1965 fins a la mort de Franco, amb una defensa dels drets dels treballadors que no va estar exempta d'un clar distanciament de la cúria.

A banda d' això, el llegat vital que va deixar Camarena va ser tan intens que aquesta publicació ha unit 24 textos d'autors de tota mena, inclòs diversos històrics del Partit Comunista al Port de Sagunt i de CC OO, com Juan Mena i Julián López o la que fóra dirigent veïnal i també exregidora Rosa Graells.

Com a amic personal, Buenaventura Navarro ha elaborat un itinerari biogràfic, a més del seu propi article. També han escrit sobre la seua figura i la seua època el catedràtic Vicente Muñoz Sanjosé, els professors universitaris José Ramón Segarra i Paco Gramage, així com el director del Col·legi Major Rector Peset i destacat activista en el món de les ONG, Carles Xavier López.

En l'objectiu comú de reivindicar la seua figura s'han unit el fundador de Nova Terra Francisco Cobacho, José Antonio Bargues, el sacerdot que va impulsar la fundació d'ajuda a marginats Casal de la Pau, així com els capellans José Zamora, Juan Matoses, Honori Pasqual, un portaveu del Col.lectiu dels Dijous i la religiosa trinitaria Elvira Silanes.

Igualment, han escrit el teòleg i sociòleg Joaquín García Roca, l' activista cultural Mario Pereiró Berenguer, un dels seus amics, Fernando Camarena, el president de Socoltie, José Maria Penalba Gómez, així com Teresa Castelló, Isabel Macián i Joan Argudo.

El llibre inclou un àlbum fotogràfic, els textos que redactats per Pilar Carceller i Buenaventura Navarro que es van llegir en el seu funeral, així com una relació de les més de 70 persones que recolzen aquest homenatge a un capellà implicat a 100% , lector incansable, viatger i infermer titular que també va exercir aquesta professió; un reconeixement públic que, per a molts, hauria de completar-se donant-li el seu nom a un carrer del Port de Sagunt.