El doctor en Història i periodista de Levante-EMV en l'edició de la Ribera, Carles Senso, va rebre la nit de dimecres el Premi Ramon Barnils 2018 en la categoria d'obra inèdita pel reportatge « César Orquín, un heroi sense matisos a Mauthausen» que ha elaborat a partir de la investigació històrica realitzada per Guillem Llin.

De César Orquín es parla al llibre «La derrota perpètua, llibre editat per Reclam, i del que els dos premiats són coautors de l'obra. En este llibre s'analitza la figura del conegut anarquista, que va tindre un paper essencial en els camps de concentració en salvar centenars de vides com a kapo d'un kommando. El llibre, un autèntic antídot contra la desmemòria, és un treball coral elaborat a quatre mans pels investigadors Senso, Llin, Ximo Vidal i Salvador Català que rescata de l'oblit i recopila les biografies dels 49 veïns de la Costanera, la Canal i la Vall d´Albaida que van fugir d'Espanya amb l'etiqueta de vençuts i van acabar com a presoners en els camps nazis. Una eina de gran utilitat per a estudiar l'holocaust nazi en els col·legis.

L'acte de lliurament del Premi Ramón Barnils es va dur a terme al Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona. «Premiem treballs que ens connecten molt amb el moment, amb l'eixida desigual de la crisi i les seues conseqüències, amb el debat sobre la memòria històrica i la necessitat de revisar algunes 'veritats' i amb els abusos d'institucions qüestionades i qüestionables com ara la Corona per mantenir l'statu quo», va assenyalar Ferran Casas, president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, en l'acte de lliurament.

En la resta de categories, el guardó de periodisme d'investigació ha distingit el treball dels periodistes del diari Ara Àlex Font, Natàlia Vila, Albert Cadanet i Albert Martín i les seues tres informacions sobre la guerra econòmica contra el procés independentista publicades a l'octubre. En la categoria de mitjans locals i comarcals, el premi ha estat per la investigació Els exempleats de Caixa Sabadell, a l'exili o al carrer, de Pedro Javier Armengou pel Diari de Sabadell.