Les llegendes són una part fonamental de l'imaginari dels pobles, a més d'un recurs impagable per conèixer el tarannà d'un país. Por o fugirem és un llibre que ens proposa un recorregut per les millors llegendes valencianes de la por, convertides en literatura i modernitzades per al lector actual. Els encarregats de guiar-nos en un viatge tan singular són tres caps de caps en el coneixement i la divulgació del nostre llegendari: Víctor Labrado (autor de Llegendes valencianes i Llegendes de la ciutat de València), Francesc Gisbert ( Màgia per a un poble. Guia de criatures i creences populars) i Joan Borja ( Llegendes del Sud).

Però, què és exactament, Por o fugirem? He interrogat els culpables i ací teniu les confessions. Segons Víctor Labrado, la idea va nàixer com un projecte de la societat Els Guardians de la Llegenda, amb la voluntat «d'oferir una tria de les històries mes terrorífiques de la tradició popular». Contes «amb vestits nous i un estil actual, més accessibles i entenedors al lector modern". No debades, Por o fugirem és, en paraules de l'editor Ricard Peris, d'Andana Edicions, «una obra ambiciosa que aspira a seduir lectors de qualsevol edat i condició, a l'estil dels llibres trànsit tan exitosos al mercat internacional però escadussers a casa nostra, un ràfega fresca de modernitat arrelada en la tradició que encaixa molt bé en la col·lecció Trencadís, amb autors tan diversos com Xavier Aliaga i El meu nom no és Irina o Raquel Ricart i El ciutadà perfecte».

Joan Borja, escriptor i professor de la Universitat d'Alacant, explica que van pensar «una tria de llegendes vinculades a una comarca, en un viatge llegendari per tot el País Valencià». El viatge comença a Elx, amb la llegenda de Les bubotes de la fi del món; continua a Villena, amb La por guarda la vinya, una història on les bandes de música són protagonistes; passa per l'illa de Tabarca, coneguda per les contalles de bruixes; s'endinsa a les muntanyes de l'interior amb El cavall de foc, un genet encés en flames que cavalca la serra de Mariola i el Benicadell a la recerca d'ànimes en pena; passeja per La Roca Encantada de la Vila i per la font de La Jonaina a Teulada; ens proposa assistir a un seguici esgarrifós en Si el teu enterrament veus passar, ambientada a Nàquera; ens posa el cor en un pessic amb una història de cementeris, Diu que els morts eixien, llegenda de Sagunt; i fins i tot, l'itinerari ens mena a terres de Castelló, amb L'hotel Encants, de Benicàssim, Les bruixes de Peníscola" o El mas de Patiràs.

Llegendes conegudes arreu del País Valencià, que els autors encerten a associar a un punt concret de la geografia. Francesc Gisbert comenta que van voler «dotar-les de major versemblança i proximitat, sense perdre universalitat». Perquè, com diu la rondallaire Almudena Francés, una de les primeres lectores del llibre: «A qui no se li ha posat la pell de gallina, en escoltar una història d'aparicions a la vora d'un llavador o de serps que entren a les cases d'amagat? Por o fugirem és un tresor, una joia per a llegir i recordar de memòria, per a contar de viva veu als nostres fills, als nostres veïns, als nostres alumnes». Les il·lustracions suggestives i evocadores d' Aitana Carrasco reblen el clau d'una proposta que no ens deixarà indiferents. Una obra per emocionar-nos amb la màgia de les paraules misterioses i descobrir la cara oculta i esborronadora del llegendari valencià. Les històries, escrites a sis mans, es narren amb la naturalitat del discurs oral i amb l'elegància de l'ofici escrit de tres autors formidables, Borja, Gisbert i Labrado. Què farem? Por o fugirem? Per començar, el llegirem.