L'Associació cultural Macarella de Bonrepòs i Mirambell que acava de sobrepassar la seua majoria d'edat ha creat una ruta ceramista. Esta iniciativa partix de la bases de les rutes guiades al voltant del Barranc del Carraixet que ha fet des de sempre. Pau Marqués un dels socis de Macarella amb altres companys van pensar€perquè no fer una ruta ceramista comarcal?

A partir d'ahí la idea va prendre forma i es plantejà als més de 100 socis que la conformen. De seguida van crear un calendari amb una primera fase fins a juny (se celebra sempre el darrer diumenge de cada mes des de la porta de l´ajuntament del municipi) i on esperen « fer una segona tanda de ruta en el futur».

A poc a poc la ruta centrada en ceramistes de l'Horta Nord va agafant força i es fan els primers contactes i les primeres entrevistes privades als ceramistes per a preparar d'avantmà les visites per als assitents. A través de la seua revista associativa s'informa al socis i es publiquen els articles corresponents de l'artista a visitar.

Després, visiten la seua casa, el seu taller, miren i coneixen les seues obres d'autor de ben aprop, parlen amb ells, i se'ls informa de les seues projeccions, obres, la seua creativitat i si l autor fa exposicions o és sols per plaer.

De moment han visitat dos artistes -un d'Alboraia i altra de Carpesa- respectivament com són els els ceramistes Enric Mestre professor de molts ceramistes de l'Horta Nord i Teresa Aparicio que va mostrar la seua dolor artística afegint que la seua passió «va començar al seu temps lliure». Els municipis que tenen un paper dins del món de la ceràmica en estes rutes són Almàssera, Alboraia, Carpesa, Poble Nou o Bonrepòs i Mirambell, tots ells banyats per l´existència del Barranc del Carraixet. Tot un eix de la cerámica d´autor en la mateixa comarca de l'Horta Nord (tot i que la vessant més forta es troba a Manises i Paterna) que es va fer forta gràcies a l'existència de diverses fàbriques com per exemple els rajolars que hi havia per Moncada, o empreses com Nalda o l´antiga fábrica del Barri de Nolla en Meliana (dedicada a la fabricación de peces ceràmiques per a ús elèctric) i a diversos factors de treball (empresa Lladró), que van ser el vertader origen d'una vessant de ceramistes d'autor en l´Horta.

L´associació Macarella té com a principal objectiu «defensar i conèixer la llengua, el territori, la tradición i la cultura de la comarca» i té poc més de 100 socis que fan «més rica la cultura de totes les persones del municipi».

Aprofundir en el territori

L'associació també realitza activitats junt a altres de municipis d' Alfara i Massarrojos que estan situades als voltants del Carraixet, Palmaret i el Pla Fondo. Juntes realitzen activitats tals com passejos per l´Horta, en bici, i diverses activitats culturals. El principal objectiu de la ruta de ceramistes d'autor es donar a conèixer les seues personalitats, la cerámica, el treball d'este art i l'amor per fer perdurable la idiosincràsia de l'essència d´estos municipis que ballen al voltant del barranc del Carraixet.