n Un equip de professionals del periodisme i de l'àmbit social han posat en marxa Impreses, un projecte que perseguix crear la primera revista editada exclusivament per dones al centre penitenciari de Picassent, el més gran de l'Estat. La iniciativa consistix a impartir una sèrie de tallers teòrics i pràctics en els quals participen 15 dones, que seran les encarregades de la publicació íntegrament: des de definir el nom, fins a triar les temàtiques, passant per la redacció dels continguts i el disseny de la maqueta.

L'objectiu dels tallers és generar un entorn creatiu dins de presó que reafirme les habilitats i afavorisca l'apoderament de les participants, segons fonts de la direcció del projecte. El resultat d'esta activitat serà el número 0 d'una revista impresa, de manera que tinguen una prova tangible del seu talent i se salve la bretxa digital amb les seues famílies. La distribució d'este primer número del projecte Impresas serà dins de l'àmbit penitenciari.

Les imatges incloses en esta revista seran a càrrec de professionals de la fotografia i la il·lustració, que seran «els seus ulls a l'exterior», ja que col·laboraran per a transmetre gràficament les idees que les dones decidisquen presentar sobre elles mateixes. Esta iniciativa naix de la inquietud del col·lectiu Impresas, format per un equip de dones sensibilitzades amb l'exclusió, amb l'objectiu de generar un impacte social real a través de la cultura.

Per a açò, el projecte ha sigut dissenyat durant un any per professionals de la branca periodística i literària i la branca social, que han mantingut reunions amb un panell de dones exrecluses per a contrastar la idoneïtat de les activitats i els enfocaments. La branca periodística del grup està composta per la periodista Pilar Almenar, directora del projecte; Laura Bellver, periodista especialitzada en igualtat i perspectiva de gènere; així com la fotoperiodista i llicenciada en filosofia Estrella Jover, la coordinadora de continguts.

La branca social compta amb Patricia Blanco, especialista en gestió de projectes socials, que aporta la visió estratègica en este camp; Rus Martínez, psicòloga amb experiència en treball en presons; i Cristina López, terapeuta ocupacional amb formació en gestió emocional i de grups.

Els tallers van començar el passat mes d'octubre i s'estendran fins a finals de gener amb la intenció que la revista puga estar publicada el 8 de març, coincidint amb el Dia de la Dona.

Opcions front la desigualtat

La presó de Picassent és la més gran d'Espanya i hi viuen prop de 2.400 persones, de les quals al voltant del 12% són dones. La població femenina és minoria a les presons espanyoles, ja que representa només prop del 8 % del total de la població reclusa, i tenen menys possibilitats d'elecció de tractaments i activitats per a la reinserció. El projecte d'Impresas aspira a compensar esta desigualtat en la mesura que puga mitjançant activitats que milloren la capacitat d'expressió de les participants. Poden aprofitar estos coneixements tant dins de la presó, on duen a terme tots els tràmits oficials per via escrita, com fora, de manera que la seua habilitat per a comunicar-se facilite la seua integració i, per tant, servisca de pont per al camí a la vida a l'exterior.

Actualment, la iniciativa es desenvolupa amb el suport de l'associació Adonar, i la col·laboració i el finançament d'Àmbit, associació amb 25 anys d'experiència en el treball a la presó i amb persones recluses i exrecluses amb malaltia mental.

El centre penitenciari de Picassent, adscrit a la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries, acull el projecte que en esta primera edició compta amb la col·laboració de l'Obra Social la Caixa. A més, el projecte té el suport de l'Institut de Drets Humans de la UV i del Vicerectorat de Cultura i Esport de la UV.