El 15 de gener de 1994, una cordada de vuit persones, encapçalades pel navarrès Mari Abrego, feien cim en l'Aconcagua, la muntanya més alta del continent americà, però aquella missió, de la qual ara es complixen 25 anys, va ser molt especial per un motiu: tres dels muntanyencs eren cecs. Aquella expedició, patrocinada per l'ONCE, va estar integrada per Mari Abrego, Oscar Lizoain, Carmelo Larumbe, Josema Casimiro i Javier Garayoa (metge), que van guiar fins al cim a tres muntanyencs cecs: Serafín Zubiri, Javier Sáinz de Murieta i Alfonso Fidalgo.

L'ascensió es va iniciar el 27 de desembre de 1993 i el 15 de gener de 1994 va aconseguir el cim de l'Aconcagua (6.959 metres), en la frontera d'Argentina amb Xile. Josema Casimiro mai oblidarà aquella ascensió. «Els records són bonics i interessants, perquè va ser una experiència enriquidora per a tots», ha comentat. «Són d'estes aventures que, si no és per eixe esperit que tenia Mari de fer coses noves i diferents, segurament no s'hauria dut a terme. Eixes eren les ocurrències de Mari, de portar eixe tipus de bogeries a bon terme», ha afirmat Casimiro, que va ser, al costat de Abrego, el primer espanyol a coronar el K2, en 1986.

Els tres cecs «tenien una forma física espectacular, eren uns fenòmens», ha destacat. I no exagera. El cantant navarrés Serafín Zubiri és famós per haver participat en el festival d'Eurovisió de 1992, però menys coneguda és la seua faceta d'esportista. En atletisme, va ser rècord d'Espanya en 1.500 metres i campió en 800 metres en els campionats per a cecs organitzats per l'ONCE, i ha corregut nombroses maratons, entre ells els de Madrid, Nova York i l'Havana.

En ciclisme en tàndem, ha participat en diverses de les proves populars més importants: Irati Xtrem, Quebrantahuesos, La Indurain, Larra-Larrau, Pamplona-Pamplona i Treparriscos. També va aconseguir acabar en dues ocasions la Titan Desert, un ral·li de ciclisme de muntanya que està considerat com una de les cinc proves més dures del món.

Els seus dos companys d'ascensió no li anaven a la saga. Sáinz de Murieta va ser subcampió del món de judo en Ámsterdam en 1989, i Fidalgo és un llançador de disc, pes i javelina que va guanyar sis medalles en els Jocs Paralímpics d'Estiu entre els anys 1992 i 2000, a més de diversos campionats d'Europa.

Eixa bona forma física, assegura Casimiro, va ser fonamental: «L'Aconcagua mai és fàcil, primer perquè té quasi 7.000 metres, les condicions de fred són molt extremes i, encara que l'ascensió no és tècnicament difícil, aqueixa petita dificultat que té fa que molta gent s'estavelle allí, perquè pugen molt ràpid i el mal d'altura al final els passa factura».

Durant l'ascensió, els guies es van col·locar en els turmells aparells que produïen so per a orientar als muntanyencs cecs, i el material d'escalada també estava adaptat a aquestes circumstàncies. Aquella experiència va esperonar l'amor per la muntanya de Zubiri, Sáenz de Murieta i Fidalgo, que també van ascendir al Mont Blanc (4.087 metres).