S'acosta el final de l'expedició de 80 líders científiques per l'Antàrtida i en el seu camí de retorn a la ciutat argentina de Ushuaia tornen estos dies a travessar les temudes aigües del passatge de Drake, que els navegants consideren les més tormentoses del planeta i que es preveuen més turbulente. En el dia 17 de la travessia, després de salpar de Ushuaia l'any Nou, passatgeres i tripulació es preparen per a les ones del Drake o mar de Falçs, de les quals solament se sabrà la seua màxima dimensió quan estiguen travessant el passatge, doncs és impredictible.

Les integrants d'esta expedició, recolzada per l'empresa espanyola d'infraestructura i energies renovables Acciona, han extremat les mesures per a evitar accidents, després que la tripulació alertara que el pas serà molt més convuls que el del trajecte d'eixida cap a l'Antàrtida, on les ones van aconseguir els 4 metres. Segons les seues estimacions, mentre en l'anada el comportament va estar en 2 en una escala d'1 a 10, amb vents de 15 nusos; el retorn se situarà entre 5 i 6, amb vents previstos de 50 nusos (quasi 100 quilòmetres per hora) en les proximitats de Sud-amèrica.

El recorregut, que inclou a dones de 35 nacionalitats, en la seua majoria amb formació en ciències, tecnologia, enginyeria, matemàtiques o medicina, forma part de la tercera edició de Homeward Bound, que s'enfoca a promoure el rol femení en la presa de decisions en assumptes globals com el canvi climàtic i les accions de desenvolupament sostenible.

El passatge de Drake, de menys d'un quilòmetre d'ample i localitzat entre els 56 i els 60 graus latitud sud i a mar obert -el que fa que el vent córrega a pler i redueix les maniobres de navegació-, és una ruta obligada per a arribar a les illes Shetland del Sud, en l'Antàrtida, i també per a tornar d'allí al port argentí. A mesura que s'avança pel passatge, que deu el seu nom al corsari anglés Francis Drake, els vents generalment van augmentant, la qual cosa sacseja l'equipatge, els mobles i és quasi impossible mantenir-se en peus sense risc de caure. Per açò la tripulació va reiterar la seua recomanació: romandre ficades al llit.

D'acord amb els organitzadors, l'objectiu del programa és crear una xarxa internacional d'1.000 dones interessades en la lluita contra el canvi climàtic en un termini de deu anys, perquè treballen juntes en projectes de diversos camps. La travessia compta amb la participació de la costarricense Christiana Figueres, artífex de l'Acord de París sobre canvi climàtic i líder a favor del empoderament femení, qui ha destacat el viatge al continent blanc com una experiència excepcional.

«És una experiència única en la vida perquè és el més punt més poc tocat de tot el planeta, és el punt que, encara que li estem fent mal, encara és el més verge pel que fa a l'impacte de l'ésser humà i és on la naturalesa ha fet un desplegament de tot el que és capaç», va assenyalar a Efe. S'espera que en el matí del 19 de gener l'expedició toque terra en Ushuaia, després de partir el 31 de desembre i visitar més d'una desena de punts en l'Antàrtida, com la base argentina Carlini, l'illa Paulet, que acull una colònia de cria de milers de pingüins de Adelia, i l'estació científica nord-americana Palmer.