Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Entrevista

Joan Carles Ventura: "Un miracle del Papa a València va ser la multiplicació d'urinaris"

L'autor sosté que la C.Valenciana "ha sigut i encara és un camp adobat per a novel-la negra"

Joan Carles Ventura: "Un miracle del Papa a València va ser la multiplicació d'urinaris"

P Viatges del Papa, Fòrmula 1, accident del metro... València es camp adobat a la novel·la negra?

R València ha sigut i és encara camp adobat per a la novel·la negra, perquè no paren d'eixir nous casos. Ara estem amb una trama d'aigües i depuradores a Sagunt. És que tenim uns polítics que, a banda de ser corruptes, que això és mes o menys comú arreu, són molt pintorescos.

P En cosa de corrupció i polítics pintorescos, a Catalunya no ens quedem curts.

R Si, no és que al País Valencià hi haja més corruptes que als altres llocs, sinò que els casos han sigut més cridaners. Perquè a Catalunya tenen el partit del 3% i amb seus embargades, i no se'n parla tant.

P I no oblide els viatges de Pujol a Andorra amb les maletes plenes.

R Exactament, hui llegia una entrevista a Sebastià Bennassar i deia que la gran novel·la negra catalana és el cas Pujol. Estic d'acord. El que passa és que no seguisc tant estos casos com els valencians, i tampoc els seguisc del tot el fil perque al final t'acabes perdent.

P Vosté ha tingut tambe una Impala?

R No, però em vaig prometre que si guanyava el premi, me la comprava. Pero em pense que va ser un farol, perquè ara m'ho estic repensant. Si el personatge agafa volada en més llibres, potser ho faig. La Impala és la moto dels meus somnis.

P Qualsevol tinga una Harley.

R És una altra velocitat, una altra historia. Si tens una Impala, per què vols una Harley (riu)? És una moto de viure la vida a poc a poc i disfrutar del paisatge.

P I la ruta del bakalao, la va viure?

R Em va enxampar massa jovenet, vaig viure l'ultim alé. Jo sóc de la generació de Chimo Bayo. Quan vaig tindre edat d'eixir, la ruta era una cosa molt garrula.

P Tornem al Papa: quin miracle va realitzar, a València?

R La desaparició d'uns quants milions d'euros. Ho recorde, va ser per caure de genolls. I la multiplicació dels urinaris públics. Van aparéixer tants que fins i tot se'n van quedar 5.000 sense desprecintar.

P Els milions, més que desaparéixer, van canviar de mans, no?

R Sí, ben pensat tampoc no és tan miraculos, va ser fàcil de rastrejar.

P En quin detectiu classic es voldria reencarnar?

R No sóc gran admirador de la novel·la negra.

P No fota, home!

R Però si haguera de dir... M'agrada el de Thomas Pynchon, un detectiu hippy de Los Angeles que es diu Doc Sportello, el Fletxa s'inspira una mica. Tambe la Lonia Guiu, una detectiu molt feminista de Maria Antonia Oliver i Guillem de Baskerville, d'El nom de la rosa. També admire molt tota la P serie de Bevilacqua, de Lorenzo Silva.

Compartir el artículo

stats