Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Passeig per l'amor i la mort

Passeig per l'amor i la mort

La John Huston va dirigir, amb el títol en anglés A Walk vith Love and Death, una pel·lícula d'ambient medieval que va estrenar-se l'any 1969. El títol el recorde ara com a frase publicitària per a proposar-vos, estimats lectors, un passeig real i virtual per la vida i els versos d'Ausiàs March. Un passeig també per la memòria d'una llengua i d'una tradició que alguns voldrien silenciades, quan no soterrades, en una fosca tomba de l'oblit. Però que no, que no és ni serà així, no sols per la vitalitat vigorosa del dir del poeta Ausiàs, sinó perquè aquells que les sentim nostres i les mantenim vives -la llengua i la poesia d'Ausiàs March, no volem l'oblit com a mortalla de la cultura valenciana.

Per això, entre molts altres aspectes, tinc per extraordinària la troballa de les restes d'alguns personatges de la família March a sant Jeroni de Cotalba, com ara les dels seus pares, el poeta Pere March i la seua muller Elionor Ripoll, i especialment les de les dues esposes d'Ausiàs, Isabel Martorell i Joana Escorna. Només per això, per activar la memòria viva d'un temps i la poètica d'unes històries fins fa poc amagades, quan no a penes si conegudes pels especialistes, ja resulta extraordinària la troballa funerària de la cripta dels March.

La visita al monestir de Cotalba i el seu entorn, a més a més, regala, com he volgut suggerir, un bellíssim passeig per l'Amor i la Mort, és a dir, pels dos grans motius que omplin de sentit i de sentiment la vida humana, i que Ausiàs va cantar com cap altre poeta del seu segle a Europa. Per això m'agrada definir aquest grandiós monument gòtic, situat a tocar d'Alfauir, i ben visible a pocs quilòmetres de Gandia en direcció Albaida, com el panteó, o túmul funerari, dels amors del poeta Ausiàs March, tant per la seua noble arquitectura com pel que els seus murs són capaços d'evocar-nos actualment a aquells que ens sabem emocionar i delitar alhora en la lectura dels versos magistrals d'aquell que es deia Ausiàs March i que és considerat precisament el pus bell cantor de l'amor i la mort, és a dir, del desig i del dol.

Aprofiteu que la televisió À punt ha mostrat la grandesa del paratge, per fer aquesta passejada per la vall del Vernissa, i estimar més el país, el paisatge i el paisanatge valencians. S'ho val, el passeig.

Compartir el artículo

stats