Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Entrevista

Vicenç Villatoro: "A la gent que vol fer un món perfecte li sobren coses, fonamentalment gent"

L'escriptor català afirma que «la fe no sempre és religiosa, podem tindre fe en coses immutables com la llei, la pàtria o la revolució»

Vicenç Villatoro: "A la gent que vol fer un món perfecte li sobren coses, fonamentalment gent"

P Senyor Villatoro, sàpiga que m'encanten els seus contes de futbol.

R Ha, ha, a mi també m'encanten els contes d'en Villoro. I m'agrada estar al seu costat a les llibreries, per l'ordre alfabètic.

P Entrant en matèria: és partidari d'un món perfecte o d'un món millor?

R D'un món millor. Normalment a la gent que vol fer un món perfecte li sobren coses, fonamentalment gent. I comenca a fer el món perfecte a còpia d'afusellar.

P La de Savonarola i Maquiavel és una guerra entre fe i raó?

R No només. Pero la fe no sempre és religiosa, pot ser fe en coses immutables com la llei, la patria, la revolució...

P El procés?

RMmm... el proces és mutable, com el seu nom indica.

P Però no és també una qüestió de fe?

RSegur que hi ha gent que creu en el procés per la fe, i gent qui creu per la raó. Igual que en l'antiproces. En la vida rarament trobarem un Savonarola o un Maquiavel químicament purs.

P Tal com es pregunta en el llibre: val la pena morir per una república?

R Personalment, la idea de morir pels ideals no m'agrada. Però la gent que té conviccions molt fortes i és capac de jugar-se la vida, la llibertat o la comoditat em mereixen un gran respecte. Encara que no en compartisca els motius.

P De Maquiavel ens ha arribat una imatge pejorativa?

R El problema de Maquiavel és que n'ha quedat El Príncep. Que és un llibre extraordinari, però explica com van les coses, no com ell creu que han d'anar. Ell ve a dir: si voste vol manar, les coses van aixi.. Però això ho sap tothom i en tots els ambits de la vida: al futbol no pots jugar amb la mà, però si no et veu l'arbitre i eres Maradona, fas 'la ma de Deu' i és gol.

P Al segle XV igual que ara...

R Maquiavel és tan intel·ligent que el que explica del seu temps, continua vigent.

P Va dir que «qui enganya sempre trobarà algú que es deixe enganyar». Això explica els actuals populismes?

R Es que qui vol ser enganyat, sempre trobara algu que l'enganye. En Xammar i en Chaves Nogales coincidixen a escriure que a l'Alemanya dels anys ?? la gent volia guerra, per això van elegir Hitler. No és que Hitler els convencera per a la guerra. Rarament funciona una oferta si no existix una demanda, també en política.

P També va escriure: «Els qui arriben al poder per la fortuna els resulta fàcil pujar, però molt difícil mantenir-se». Es referia a Torra o a Pedro Sánchez?

R Jo ho aplicaria als que arriben al poder per la forca, allò que naix de la coacció és molt fragil.

P Junqueras, Puigdemont... Quin dels dos és Savonarola i qui Maquiavel? Quin es mou per la fe i quin per la raó?

R He, he. El que m'inquieta es que el llibre siga llegit en clau de conjuntura actual. Algu m'ha dit que en Savonarola es Soraya. No es Soraya! Tampoc són Puigdemont i Junqueras. Em passa inclús amb el títol, m'han dit 'res de massa foc , més llenya!'.. No patisca, que el pense contestar, no sé com, pero ho faré...

P Vinga, que ens quedem sense espai.

R Tant Puigdemont com Junqueras naixen d'una tradicio maquiavel·liana, d'un catalanisme hereu de Joan Maragall. Tots dos diuen 'parlem-ne i votem'.. Aquest es el corrent majoritari dins del catalanisme i no tan majoritari en l'unionisme, cosa que em sap greu. Savonarola diria 'això no es discutix., fora el que fora, la independència o la unitat d'Espanya. Maquiavel diria que això es un contracte i els contractes es modifiquen'.

Compartir el artículo

stats