Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Nova York

Les històries d'amor del cementeri Woodlawn que transcendixen en el temps

Al conegut recinte al nord del bronx descansen parelles tan conegudes com Celia Cruz i Pedro Knight i la inspiradora de la pel·lícula «Titànic»

Les històries d'amor del cementeri Woodlawn que transcendixen en el temps

Van prometre estimar-se fins que la mort els separara, però les parelles que descansen en l'històric cementeri de Woodlawn del Bronx, entre elles la reina de la salsa Celia Cruz i el seu marit Pedro Knight, demostren que les millors històries d'amor transcendixen fins als límits de la vida. Un passeig per diverses tombes del Woodlawn, l'últim estatge de molts famosos del món de l'art, la literatura, la política o les finances, ens descobrix algunes d'eixes històries, fins i tot hi ha els qui es van conèixer precisament ací, encara que no siga el lloc més romàntic per a iniciar una relació.

Entre les històries que guarda este cementiri, al nord del Bronx i envoltat de gegantescs arbres, estan les de l'empresari Isidor Straus i la seua esposa Ida, amos de la cadena de grans magatzems Macy, que va inspirar la reeixida pel·lícula «Titanic». També la de Celia Cruz i el trompetista de la Sonora Matancera, Pedro Knight, inseparables des que es van conèixer en la seua natal Cuba, en 1950, després de la qual cosa ell va deixar de costat la seua carrera per a donar supoert a la d'ella. «La de Straus i Cruz són les dos tombes més visitades», explica Barbara Selesky, portaveu del cementeri, que acull uns 1.400 majestuosos mausoleus privats, així com escultures de famosos artistes, entre unes 300.000 tombes.

L'amor d'Ida, de 63 anys, per Isidor, de 67, li va portar a prendre la decisió de morir al costat d'ell quan el Titanic s'enfonsava. D'acord amb el que expliquen els supervivents, Ida estava en un bot al costat d'un grup de dones i xiquets que deixarien el vaixell però va cedir el seu espai a la seua empleada per a morir al costat de l'amor de la seua vida, en l'hivern de 1912. «No seré separada del meu espòs. Segons hem viscut, així morirem, junts», va dir Ida, segons ha transcendit. Després del naufragi només va ser trobat el cos d'Isidor i enfront del seu gegantesc mausoleu hi ha una rèplica del Titanic.

L'amor entre la «reina de la salsa» i el seu «caparró de cotó» és àmpliament coneguda i tots dos descansen en un mausoleu amb finestres de cristalls transparents perquè els seus admiradors puguen mirar al seu interior perquè no sempre està obert. I és que l'altre gran amor de Celia era el seu públic. «Ella volia que la seua tomba estiguera en un lloc accessible» del cementeri, al que s'arriba en la línia 4 del metro de la ciutat, va recordar.

El fascinant recorregut pel Woodlawn porta fins a la tomba d'Alexander Arkipenko (Kíev, 1887-1964 EUA), un dels pioners de l'escultura cubista, i la de la seua esposa Angelica Forster, també escultora, els qui van emigrar a Estats Units en 1923. Quan ella va morir als 65 anys en 1957, Arkipenko va rendir tribut al seu gran amor triant una escultura de la seua esposa, anomenada Premonició, per a adornar la senzilla tomba que tots dos compartixen i va regalar una versió xicoteta en ceràmica als amics que van assistir al funeral. «A pesar que ell era el més famós dels dos, va triar mostrar una obra d'ella, en un acte d'amor i humilitat», destaca el guia, Nestor Danyluk, qui va recordar que també hi ha històries tristes, com l'ocorreguda a l'exalcalde de Nova York Fiorello La Guàrdia (1882-1947), que també descansa en el Woodlawn.

La Guàrdia va encarregar precisament a Archipenko una làpida, en la qual està una dona amb els braços oberts per a rebre a una bebè, en tribut a la seua esposa i filla, els qui van morir amb un mes de diferència, ella de tuberculosi i la xiqueta de meningitis. Les històries de tots estos famosos han sigut recopilades per historiadors a força de dades de les seues famílies i els arxius sobre els qui descansen allí, que estan en la Columbia University de Nova York, d'acord amb Selesky. Entre eixos famosos figura a més Irving Berlin, considerat un dels més grans compositors d'Estats Units, autor de «God Bless America» o «White Christmas», sepultat amb la seua esposa, la novel·lista Ellin McKay, a l'amor de la qual s'oposava el pare d'ella, que va intentar separar-los.

La parella es va casar en la dècada de 1920 i el matrimoni va perdurar 62 anys i descansen junts en el Woodlawn, un monument nacional, que compta amb una escultura, «Tribut al matrimoni» de Patricia Cronin, que commemora la seua relació amb qui és ara la seua esposa, Deborah Kass.

Compartir el artículo

stats