Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Melodies oblidades dels pobles

'Empremtes', de Xavier, de Bétera reunix a 22 artistes

El cantador llança, amb alguns dels grans noms del folk, un disc "col·laboratiu"

Nou disc Empremtes de Xavier de Bétera

Nou disc Empremtes de Xavier de Bétera

Para ver este vídeo suscríbete a Levante-EMV o inicia sesión si ya eres suscriptor.

Nou disc Empremtes de Xavier de Bétera laura sena | valència

Va començar com un projecte de col·laboració per al qual Xavier Benedito (artísticament, Xavier de Bétera) volia convidar alguns amics. I el resultat és una gran obra coral amb la participació de 22 artistes, entre cantants i músics, i més de 50 instruments utilitzats en les diferents sessions d'estudi. «Empremtes», que demà estarà a la venda, és el fruit de dos anys de treball (entre la selecció de temes, els arranjaments i les gravacions), per a donar llum a una creació que és un punt d'inflexió en la carrera de Xavier de Bétera. A la seua faceta de cantador, que el va fer famós des de l'adolescència més enllà de la seua comarca, s'afegeix ara una aposta ferma pel folk, en un sentit més ample.

El projecte va començar a gestar-se l'any 2012, quan Benedito va ser convidat a participar en la Fira Mediterrània de Manresa, després que la nova organització vera un vídeo seu en Youtube. Això va fer que haguera d'improvisar un espectacle en format d'escenari d'una hora amb Paco Lucas i la rondalla de Pep Gimeno Botifarra. Aquell fet va iniciar un nou vessant i va dur el grup a actuar en festivals de folk a Segòvia, Jódar (Jaén) o Gandia.

Després vindrien dos treballs més en la mateixa línia: «Home romancer», patrocinat per Lluís Planes, que reunia també Botifarra, Hilari Alonso i Jacint Hernández; i «Veus populars», amb Jonathan Penalba en l'equip. Però Xavier de Bétera continuava pegant-li voltes a la idea de fer un disc diferent.

L'any 2015, va ser seleccionat per la Conselleria d'Educació per a convertir-se en el primer mestre en un conservatori (el de Catarroja) de l'especialitat de Cant Valencià i començà la seua faceta docent. El curs 2019-2020 n'eixirà de les aules la primera promoció.

I finalment, a principis del 2017, Benedito es va centrar en el projecte del disc amb una premissa clara: no volia fer versions o reinterpretacions de temes coneguts, sinó que pretenia rescatar de l'oblit melodies de la cultura dels pobles valencians.

Una ajuda fonamental en el projecte ha estat el fet que el Museu Valencià d'Etnologia va adquirir l'arxiu sonor i literari de Fermin Pardo Pardo, un dels principals experts en música tradicional valenciana, i des del 2018 tot el món hi pot accedir per Internet. «Són més de 700 arxius musicals en què pots trobar melodies pràcticament desconegudes de diferents comarques i material inèdit. D'ací va rescatar «L'Havanera de Vall d'Uixó», la «Petenera de Muro», el «Bolero de Xàtiva» o la «Jota d'Alcubles».

Temàtiques actuals

En «Empremtes», s'ha reescrit la lletra d'alguns d'aquests clàssics i el resultat són peces com la «Petenera de la Dona Valenta», contra la violència masclista; «Creuant l'Aigua de la Mar», sobre el drama de les persones refugiades; o el «Bolero del món net», de temàtica ecologista. En total, l'àlbum consta de 13 cançons i inclou el «Romanç del Facebook» i el «Fandango del Whatsapp», en les quals, a més dels instruments tradicionals de rondalla, sonen la cítara, el bansuri, la trikitixa, el santur, el llaüt àrab o el violí.

Respecte a les grans col·laboracions, a més de Pep Gimeno Botifarra, apareixen altres grans noms de la música tradicional a l'Estat espanyol com són el bilbaí Kepa Junkera, Eliseo Parra, i el val·lisoletà Eliseo Parra, a més d'Efrén López. Vanessa Muela (veu i percussió), Patxi Ferrer (veu i castanyoles) i Paula Rivera (violí) representen la participació femenina en el treball.

«És un treball en què molta gent ha deixat la seua empremta i, per això, té aquest nom. Fins i tot, ho hem reflectit en la part visual, ja que aparec amb les mans tacades de pintura i vaig deixant empremtes», explica Xavier de Bétera. El disc està produït per Paco Lucas i Néstor Mont i s'ha enregistrat i mesclat, majoritàriament, en Andana Records. Les lletres de les cançons adaptades són de Benedicto, a més d'Eduard Marco i Francesc Nicasio. I el disseny és obra de Joanra Estellés.

«Empremtes» es presentarà públicament el dia 8 de març, a les 22.30 hores, al saló d'actes de la Casa de la Cultura de Bétera. En el concert actuaran 17 dels 22 participants. A partir d'ací, Xavier de Bétera ja té contractades diverses actuacions en diferents ciutats.

Compartir el artículo

stats