21 de marzo de 2019
21.03.2019

Isabel de Villena, protagonista d'un nou llibre per als menuts

Edicions 96 presenta hui el conte elaborat per les germanes Manola i Rosa Roig

21.03.2019 | 04:15
Isabel de Villena, protagonista d´un nou llibre per als menuts

Edicions 96 presentarà hui dijous, a les 18.30 h, al Centre Cultural del Carme de València, el llibre «Isabel vol ser escriptora», de les germanes Rosa i Manola Roig, amb el que pretenen acostar als més menuts la figura de sor Isabel de Villena, peça clau en la història de la ciutat de València i de la literatura medieval.

El llibre ha sigut publicat dins la col·lecció «La nostra gent», una col·lecció dissenyada per difondre la figura de persones destacades per la seua aportació intel·lectual, professional, artística o humana i que formen part del nostre patrimoni com a poble, en la que ja han aparegut títols dedicats a Joan Fuster, Melcior Gomis, Didín Puig, Puchades o Asunción Cruañes.

Elionor d'Aragó i de Castella, (València, 1430-1490), més coneguda com Sor Isabel de Villena, va ser una dona excepcional, d'educació excel·lent, interessada pel món intel·lectual i productora de cultura. Emparentada amb diverses cases reials, en quedar òrfena a quatre anys es traslladà a viure al Palau del Real, a València. Es crià en la Cort de la reina Maria de Castella, esposa d'Alfons el Magnànim.

Tenia quinze anys quan va professar en el Reial Monestir de la Santíssima Trinitat de les clarisses de València, on seria nomenada abadessa el 1463, càrrec que no va abandonar fins a  la seua mort. En la Trinitat escrigué el Vita Christi, una de les mostres més belles de la literatura religiosa del segle xv, que fa que sor Isabel estiga considerada la millor escriptora de l'àmbit hispànic medieval.

El «Vita Christi», relat de la vida de Jesucrist, però on prenen protagonisme les dones de la mateixa, és un text irònic, divertit, i fins i tot ingenu, segons Joan Fuster; un text que incorpora l'experiència femenina i crea nous models de dona en el si d'un relat catòlic.

Llibre de capçalera
Es publicà pòstumament, el 1497, perquè la reina Isabel la Catòlica s'hi interessà, i l'abadessa Aldonça de Montsoriu el manà imprimir deixant-ne constància de l'autoria. Tingué més èxit a l'època que el mateix «Tirant lo Blanc», i prompte es va convertir en obra de capçalera per a les dones de l'època. Un llibre «feminista», on s'hi destaca el valor moral de la dona, com una criatura de Déu i no com un instrument del diable, tal com considerava el corrent d'opinió general en ple Segle d'Or valencià.

Rosa i Manola Roig són de Sueca. Rosa és l'autora dels contes Animals de séquia i La dona que es rigué de Talleyrand, i dels poemaris Joc de dos i Viatge a Avinyó. El seu últim treball és Contem històries de dones d'ací. Per la seua banda, Manola és artista plàstica multidisciplinar, amb una carrera curta però intensa, amb diversos llibres publicats, col·laboracions en diferents revistes i diaris, i exposicions.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook