«Un temps i un País». Este és el títol d'un llibre que recupera la trajectòria de Vicent Àlvarez, protagonista del valencianisme polític dels darrers seixanta anys. L'obra està editada per l'Austrohongaresa de Vapors dins de la seua col·lecció dedicada a la memòria històrica. El llibre inclou textos autobiogràfics inèdits i també columnes publicades en diferents mitjans, en especial Levante-EMV.

Vicent Àlvarez va ser un dels fundadors del Partit Socialista Valencià (PSV), organització pionera a incorporar el valencianisme polític sorgit del llibre «Nosaltres els valencians», de Joan Fuster. També va estar en les primeres revoltes d'estudiants contra la dictadura viscudes a la Universitat de València els anys seixanta. Company i amic del cantant Raimon a l'institut de la seua Xàtiva natal, Vicent Àlvarez ha estat testimoni i protagonista de la recuperació del valencianisme polític i cultural enmig de la dictadura franquista.

«Els papers que seguixen són materials de reflexió, de referència, que no tenen l'aspiració d'arribar a conclusions acabades, o d'assentar càtedra. Si servixen per a entendre els processos de canvi, els debats i la conformació del valencianisme en les acaballes del franquisme, que va anar generant el clima necessari i la voluntat d'assolir l'autogovern inicial, ja em donaria per satisfet». Així s'expressa l'autor en la introducció d'este llibre que recupera fets i personatges clau per a la memòria històrica valenciana.