Els carrers de Picanya tornaren a omplir-se d'art el passat cap de setmana. Ni tan sols el mal oratge va poder frenar les activitats programades a GiroscòPICA, la fira valenciana de les arts escèniques de carrer de Picanya, que va ser tot un èxit i va reunir més de 3.500 persones durant el cap de setmana. Entre dues aigües es situa l'esdeveniment, ja que es programa després de Falles i abans de les vacances de les vacances d'abril. GiroscòPICA té el seu origen a Picaarts, la Mostra d'Arts teatrals de carrer a Picanya, que va iniciar la seua trajectòria a la primavera de 2013 i que ha consolidat la versatilitat del carrer per a les arts escèniques a la qual dona recolzament aquest tipus de festival.

Els objectius passen per oferir una mostra de les arts escèniques en l'àmbit valencià, estatal i internacional així com per dinamitzar el mercat valencià de l'art al carrer i generar connexions per impulsar noves creacions i trobades de professionals. La fira va apropar al públic assistent a les propostes més innovadores amb onze companyies teatrals de la Comunitat, d'Espanya i d'Europa. Les actuacions varen tindre lloc el divendres 29 de març a la vesprada i el dissabte durant tot el dia en diferents espais del poble de l'Horta Sud. Així, varen ser testimonis de la cita la plaça del País Valencià, plaça de l'Ajuntament, la plaça Manuel Broseta (al costat del Mercat Municipal), Centre Cultural, Avinguda Sanchis Guarner i Templet dels Amants. Totes les actuacions eren gratuïtes i estigueren obertes al públic menys l'espectacle de Virginia Imaz, «Sex o no sex».

Art valencià en primera línia

La companyia valenciana Fenòmens Teatre va ser l'encarregada d'obrir la fira el divendres amb el seu espectacle, «Birds». Els actors i les actrius que participaren al muntatge són persones amb discapacitat intel·lectual i formen part de la secció de teatre de l'Associació de Discapacitats intel·lectuals els Fenòmens de Benicarló. La presència valenciana la va completar La finestra nou circ que va interpretar «Menphis Rock & Cirk», La Temeraria i la seua «Pasión por un tubo», Compañía improvisada que va presentar «Donde existe el corazón», i La Troupe Malabó que oferirà «Sonata Circus». Abans de començar les actuacions, va tindre lloc una jornada en la qual es va reflexionar sobre l'impacte econòmic i de retorn social de les arts al carrer al territori valencià. Uns dies plens d'activitat i alegria.