Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Entrevista

Josep Lluís Pitarch: "El valencià es manté per tota la gent que l'usa, el sosté i l'ensenya"

Josep Lluís Pitarch: "El valencià es manté per tota la gent que l'usa, el sosté i l'ensenya"

P El premi Vicent Ventura se li ha atorgat per la seua contribució al valencià durant tota la seua trajectòria. Una vegada comença, el treball per la llengua s'acaba algún dia?

R El treball per la llengua que dius, és un compromís amb el poble, amb la cultura i amb la història, que no pot aturar mai. A fi de comptes, qui s'hi posa, continua la tasca dels predecessors i ha de deixar la seua contribució per als qui continuen la tasca. Podríem posar com un exemple d'aquest compromís el mateix Vicent Ventura.

P A vosté no li agraden els premis però en este cas el reconeixement és més que merescut, en la meua opinió. Més de 50 anys fent classes de valencià....

R Com jo, n'hi ha hagut milers i milers de valencians i valencianes que també han fet la seua tasca. Si la llengua perviu fins avui ha estat gràcies a les famílies que l'han mantinguda al si familiar, als pobles i institucions que l'han sostinguda en la societat i als ensenyants que l'han emprada i ensenyada a les escoles.

P De què se sent més satisfet de la seua contribució pel valencià? Què li ha fet més goig?

R Haver estat tants anys de professor, per suposat. Però haver posat en marxa l'ensenyament oficial del valencià a les escoles (I Pla experimental, 1978-79), encara més perquè, com deia el conseller Barceló que m'hi confià la feina, iniciàvem un procés que ja no es podria aturar, malgrat la insistència de la caverna popular, clarament lingüicida, a avortar-lo. Les famílies i els ensenyants es comprometeren a resistir i gràcies a això estem on estem, perquè sinó hauria estat molt pitjor.

P I de la seua vida? Perquè tampoc ha faltat la política....

R La llengua d'un poble subordinat és un tema polític i, per tant, el meu compromís també ha estat polític, militant en el nacionalisme (UPV, Bloc, Compromís) i finalment em van elegir d'alcalde de Silla, amb el meu vot i els d'EU, UV i el PP i vaig fer la meua feina, que no sóc jo qui ha de valorar.

P Els nostres lectors el coneixen pels seus articles d'opinió i pels encreuats que diàriament podem fer a esta pàgina. Com va començar i quan amb els encreuats?

R Casualment participava en un debat sobre normalització lingüística i una jove intervengué reclamant que si volíem una llengua normalitzada hauríem de disposar de tots els instruments de les altres llengües i posà d'exemple els «crucigramas», que ella trobava molt útils, i que havia vist utilitzar pels mestres a França o a Anglaterra. Jo li doní la raó i em vaig comprometre a fer-ne'n i a provar la sort. A València Semanal els semblà una idea molt interessant i comencí a fer un encreuat cada setmana; després a Diario de València, Noticias al Dia, a la Cartelera Túria... fins arribar al Levante-EMV, on ja en portem més de 6800 publicats.

P Com veu l'estat de la llengua en l'actualitat?

R Evidentment, estem millor que estàvem, però podríem estar pitjor, malgrat que això no vol dir que estem bé. Ens assetgen molts enemics poderosos, que jo distribuïsc en tres grups: 1) el desinterès de molts valencians i valencianes per la llengua, és el més important; 2) les perverses amenaces polítiques dels partits més espanyolistes (PP, C's i Vox), tots ells enemics de la llengua i fins i tot de l'autonomia; 3) la falta de més col·laboració dels mitjans de comunicació, televisió, ràdio, premsa, que són fonamentals per als pobles de llengües minoritzades, com és el nostre cas. Jo vull agrair a Levante-EMV l'espai que dediquen a la llengua, que ens agradaria veure augmentar,

P Ara mateix, a més dels encreuats, què té entre mans? Perquè vosté no para...

R Els encreuats són diaris (agraïsc els ensenyants que els empren a les classes de valencià). Les meues col·laboracions en la premsa són 1/2 articles al més a Levante-EMV i a Saó i estic tractant de donar forma a una selecció d'articles que m'ha demanat una editorial. És a dir que continue exercitant la ment, que és molt bo per a no perdre l'oremus. Saps que a Amèrica, als iaios com jo els recomanen fer encreuats cada dia?

Compartir el artículo

stats