Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Fujian

Tulou: o com viure en harmonia amb el medi ambient

Imatges captades per dron permeten conéixer millor estes vivendes xineses protegides per la unesco

Algú d'estos 'tulou' acollien fins 800 persones, el que el convertia en una xicoteta ciutat.

Hi ha vivendes que demostren que, malgrat l'insistent tendència de l'èsser humà en semblar que vol acabar amb el planeta, altra forma de vida és possible, més en sintonia amb el medi ambient. I ens ho demostren els més antics, com podem comprobar amb els 'Tulou' de Fujian, un conjunt d'habitatges fortificats circulars i quadrades fetes de terra i fusta, que van ser construïdes entre els segles XII i XX, a Nanquín, en la província de Jujian, Xina, i que ara podem gaudir a vista de dron.

Els 'Tulou', el significat literal dels quals és 'edifici de terra', van ser incloses en el Patrimoni Mundial de la Unesco en 2008 per ser un clar exemple de construcció que preserva l'harmonia amb el medi ambient. Estes fortificacions es van construir entre camps d'arròs, te i tabac amb formes quadrades o circulars, un disseny que respon a raons defensives i de convivència, ja que d'esta forma les famílies o clans que les habitaven podien sentir-se iguals entre si.

La més gran de totes podia acomodar a més de 800 persones, de manera que s'organitzaven com a petites ciutats fortificades amb un col·legi i un temple en el centre del pati obert a l'aire lliure, magatzems, passadissos i zones comunes al voltant en la planta baixa. A dia de hui, la majoria d'estes construccions romanen deshabitades pels hereus dels seus constructors originals, i excepte les zones dedicades a l'agricultura i comerç, estan obertes als turistes.

Els pocs habitants que queden fan rutes guiades durant les quals referixen als visitants una curiosa història que es remunta a 1980, quan, segons els seus testimoniatges, la CIA va pensar que els Tulous eren búnkers nuclears en ser observats per satèl·lit i van enviar a un oficial que es va fer passar per fotògraf i a la seua dona d'origen xinés per a inspeccionar la zona.

Compartir el artículo

stats