Amb motiu de la celebració la pròxima setmana del III Congrés de l´Associació Internacional de Teatre del Segle XXI -que aglutinarà diferents ponències a càrrec d´especialistes en la Facultat de Filologia de la Universitat de València- La Mutant programarà dos espectacles demà i el dimarts on estaran molt presents les migracions i la seua representació escènica, qüestió al voltant de la qual versarà el congrés d'aquest any.

La primera d´aquestes peces serà «Elegía» (dilluns 15 a les 19 hores), un muntatge de teatre físic dirigit per Aurelio Delgado i interpretat per Luis Meliá, que segueix els passos d´un exiliat que fuig d´un territori en guerra i que busca reconstruir la seua vida i la seua identitat en un nou lloc. Un punt de partida que, en paraules del mateix Delgado, pretén per damunt de tot remoure la consciència de l´espectador: «Volem situar-lo com a observador de les circumstàncies que narra el viatge, allunyant-lo de la identificació sentimental, propiciant la reflexió més que la catarsi. En definitiva, situar-lo en el costat de la frontera en què pròpiament ens trobem i a la qual l´exiliat s´acosta com a refugiat».

Per altra banda, «Salt» (dimarts 16, 19 hores) centra la seua mirada en l´univers de la dona refugiada, cosificada, privada dels seus somnis i enfrontada a una societat mercantil on el cos és només un objecte més que vendre. Una proposta que es mou entre la dansa, el teatre, la performance i el circ, i que, segons la companyia Fil d'Arena-Dansa Teatre, «aposta per agitar la passivitat de la nostra societat occidental i exposa un context marcat per les dures condicions que viuen les emigrants quan decideixen deixar sa casa per buscar un futur millor».