Un congrés internacional celebrat a Nàpols els dies 15 i 16 d'abril ha recordat especialment els clàssics valencians del XV i, en especial, l'obra Curial e Güelfa que, com ha descobert recentment l'investigador Abel Soler, de la Universitat de València, va ser obra d'Enyego d'Àvalos, un autor castellà d'origen, que arribà a València de ben menut i que, acompanyant el rei Alfons el Magnànim, viatjà a Nàpols, on se situa entre la nobles més influent i va escriure una novel·la que ha passat per anònima durant més d'un segle.

El congrés, organitzat per l'ISIC-IVITRA de la Universitat d'Alacant, la Università degli Studi di Napoli Federico II i la Università degli Studi Suor Orsola Benincasa, també de Nàpols, ha comptat amb la col·laboració de la Institució Alfons el Magnànim, l'Accademia Pontaniana, l'AISC, l'IEC, l'Institut Ramon Llull, Publicacions de la Universitat de València, Publicacions de la Universitat Jaume I, de Castelló, i la Società Napoletana di Storia Patria i la Seu Universitària de la Nucia, entre d'altres.

Les sessions, celebrades en dos llocs emblemàtics de Nàpols -el Castell Nou, edificat pel Magnànim i l'Accademia Pontaniana, a la qual va col·laborar a fundar el valencià Francesc Martorell-, han comptat amb la intervenció d'estudiosos i investigadors d'universitats valencianes, catalanes i italianes. Entre els noms més destacats, Vicent Martines, Antoni Ferrando, Abel Soler, Vicent J. Escartí, Rafel Roca, Eulàlia Miralles, Josep Martines, Jaume de Puig, Anton Espadaler, Anna Bognolo, Stefano Bazzaco, Katiuscia Darici, Carme Pinyana, Giuseppe Grilli i Andre Maggi, entre d'altres.

En breu, publicades

El congrés s'ha centrat en la figura d'Enyego d'Àvalos i la seua obra, però també ha tingut en compte altres autors i, especialment, l'ambient cultural de la Nàpols del Magnànim. Les conclusions d'aquesta trobada d'investigadors seran publicades en breu en prestigioses revistes internacionals.