Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Programa experimental

Aires dominicans en la Unió Musical d'Alaquàs

Sis estudiants de la República Dominicana reben una beca del seu ministeri d'educació per a estudiar tres anys en el conservatori de la banda de l'horta sud

Alumnado de la República Dominicana en la UMA de Alaquàs

Alumnado de la República Dominicana en la UMA de Alaquàs

Para ver este vídeo suscríbete a Levante-EMV o inicia sesión si ya eres suscriptor.

Alumnado de la República Dominicana en la UMA de Alaquàs laura sena | alaquàs

Des de l'inici de curs, un total de sis joves de la República Dominicana cursa estudis en el centre autoritzat (conservatori de grau mitjà) de la Unió Musical d'Alaquàs (UMA). Daniela Mariel Guerrero Jiménez (flauta), Andrés Ariel Vidal Pérez (trompeta), Manuel Vidal Marmolejos Arias (clarinet), Arielis Magdalena Benítez Rosario (flauta), Raudys Sánchez García (clarinet) i Samuel Elías Hernández Astaci (clarinet) són l'alumnat que el Ministeri d'Educació de la República Dominicana ha seleccionat per a aquest primer programa experimental pel qual passaran tres cursos a Alaquàs.

El projecte ha sigut impulsat per una fundació cultural que treballa amb bandes de música al país i va ser responsable de la creació de l'Orquestra Dominicana de Vents. Aquesta institució, que va aconseguir el suport econòmic del govern dominicà a la iniciativa, vol oferir als i les estudiants de música una formació exterior i, per a això, organitza cicles a càrrec de directors nord-americans, entre altres activitats. Ara, ha donat un pas més i ha apostat per un projecte pel qual l'alumnat ix fora de les seues fronteres a formar-se.

La fundació va triar València perquè l'alumnat obtinguera el títol professional de la seua especialitat per diversos factors. D'una banda, la Comunitat Valenciana és un referent bandístic mundial. D' altra, ja existien projectes previs amb la Unió Musical d'Alaquàs, a través del director del centre autoritzat, Enric Parreño, que ha desenvolupat activitat formativa a la República Dominicana i en altres països com Panamà. Així mateix, la UMA pot oferir la capacitació que necessiten per tindre reconeguda la seua escola el rang de conservatori.

A més, «està el factor de l'idioma» ja que «estudiar en castellà és més fàcil per a ells que fer-ho en una altra llengua», indica Parreño. Finalment, el tema econòmic també va tindre el seu pes ja que cursar estudis als Estats Units haguera suposat una despessa d'uns 30.000 euros per cadascí dels estudiant atés que no existeix una formació de grau mitjà sinó a nivell universitari, amb elevat cost.

La beca els cobreix el viatge, els estudis en la UMA, l'habitatge (comparteixen un pis) i la manutenció. El títol professional que obtinguen després de tres cursos a Alaquàs (l'antic grau mitjà) els permetrà treballar com a docents posteriorment al seu país. «Vénen amb un nivell alt instrumental ja que tots ells han estudiat allí a les escoles de les bandes, en les municipals o en els conservatoris, però han de reforçar la resta d'assignatures del sistema curricular», ha indicat Enric Parreño. El conveni que cadascun ha signat amb el Ministeri d'Educació implica que, després de superar aquesta fase formativa de tres anys, hauran de tornar i romandre al seu país almenys dos anys.

Respecte a les classes, el grup de sis estudiants segueix el programa de l'alumnat que està finalitzant el grau professional: classes especials al matí i més hores d'estudi que la resta. A més del temps lectiu, formen part des que la seua arribada, de la Banda Simfònica (van complir el ritual d'incorporar-se en Santa Cecilia) i de la Jove Orquestra. Per això, desfilen en processons, cercaviles i altres actes quan la UMA és contractada, participen en concerts i van formar part de la banda en la interpretació de l'obra d'inspiració renaixentista «La Fulla de Malva» (que va incloure una part teatralitzada, vestuari d'època i personatges històrics) amb motiu del centenari del Castell, el setembre passat. Així mateix, participen en les activitats del centre autoritzat com a Màster Class i unes altres.

«Crec que hem sigut pioners en aquesta iniciativa. Cap altre centre autoritzat d'una societat musical ha accedit, fins ara, a una oportunitat com aquesta, la qual cosa ens fa estar satisfets», explica l'expresident de la UMA, Lute Fernández, que va negociar l'operació. L'actual president, Toni Monzó, considera que el projecte «ajuda a visibilitzar el nostre conservatori, la qual cosa és molt positiva». I Parreño opina que la UMA es beneficia de la presència del grup perquè «nodreix les agrupacions i ens aporta una cultura diferent que és enriquidora».

El grup (de Santo Domingo excepte Daniela Mariel Guerrero Jiménez que és de San José de los Llanos) valora com a positiva l'experiència que els ha obert a conéixer «altres compositors, ritmes com els pasdobles i les marxes, ja que allí les habituals són les militars». El col·lectiu considera que hi ha hagut alguns obstacles culturals com el valencià «amb el qual ja ens anem familiaritzant», l'horari nocturn d'assajos de les formacions, el menjar o «la perruqueria» ja que el seu cabell tipus afro requereix establiments especialitzats.

«Allí hi ha més familiaritat en el tracte», considera la majoria. «Ha sigut una mica difícil adaptar-se a la teoria perquè ací el nivell és més alt», és una altra de les valoracions comunes. «Ací he aprés a caminar i a llegir música alhora», indica un d'ells, en referència a la quantitat d'actes de carrer en els quals participa la UMA. Respecte al futur, la majoria afirma que vol dedicar-se a la música i a la docència.

Internacionalització

Aquest és el segon projecte en matèria de formació internacional que afronta la Unió Musical d'Alaquàs. Fa dos anys, les seues instal·lacions ja van oferir un curs intensiu de capacitació a 12 professors i professores de Panamà que eren els encarregats d'implementar les assignatures de música extraescolars del programa pilot de jornada contínua en les escoles. A més, l'any passat, la banda va viatjar a Marlbug, a Alemanya, on va signar un conveni d'intercanvis futurs amb el conservatori i les agrupacions d'aqueixa ciutat, que s'haurà de desenvolupar en els pròxims cursos.

«El nostre objectiu és continuar obrint-nos a més països tant d'Europa com de Llatinoamèrica», conclou el president, Toni Monzó.

Compartir el artículo

stats