La Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport ha reconegut la 'Col·lecció Museogràfica de la Nina' de l'Ajuntament d'Onil com a col·lecció museogràfica permanent de la Comunitat Valenciana. Situada en un palauet del segle XIX, anomenat Casa l'Hort, la col·lecció de nines té una naturalesa històrica, cultural i artística, ja que reuneix diversos factors. D'una banda, les nines estan unides a la història d'Onil, ja que de l'argila amb la qual els avantpassats fabricaven teula i tubs per al conducte de les aigües es van fabricar les primeres nines a final del segle XIX.

D'altra banda, s'hi vol mostrar l'evolució de materials i els mètodes de fabricació, sense perdre un àpex de la pròpia identitat, ja que en l'actualitat el procés productiu de la nina continua sent un procés manual i artesanal.

La col·lecció serveix per a traçar una cronologia sobre la història de la nina a Onil i la comarca. Es mostra l'evolució dels materials utilitzats per a confeccionar-la: fang, fècula de creïlla, pasta, cartó, porcellana, de drap farcida de serradures, fins a arribar al vinil.

També l'aparició d'elements que s'incorporen en les nines com ara ulls mòbils, articulacions amb moviment o els diferents mecanismes reproductors de veu, plor o riure.