Amèlia Ortiz Gil, de l'Observatori Astronòmic de la Universitat, ha estat guardonada amb el Premi Europlanet de compromís públic amb la ciència planetària, que atorga l'Europlanet Society, plataforma gestionada per l'European Science Foundation. El Premi reconeix el treball pioner de l'astrònoma valenciana en el desenvolupament de recursos educatius i de divulgació per a persones amb necessitats especials.

Amèlia Ortiz compta amb més de 15 anys d'experiència en divulgació de l'Astronomia, des del seu lloc de treball a l'Observatori Astronòmic de la Universitat de València, en el Parc Científic de la institució acadèmica. Ha liderat nombroses iniciatives per promoure l'accessibilitat en l'astronomia, incloent el desenvolupament de globus planetaris 3D tàctils de la Lluna, Mart i Venus. El 2013 va liderar el desenvolupament de «A Touch of the Universe», el primer projecte per a crear un conjunt de recursos astronòmics accessibles a les persones invidents i amb discapacitat visual. «Crec que el cel està perquè tothom el puga gaudir. Com a professionals de la divulgació, tenim el deure moral de contribuir a què qualsevol persona puga arribar a les estrelles», ha dit la guardonada.

Ortiz Gil és presidenta del Grup de Treball sobre Astronomia per a l'Equitat i la Inclusió de la Unió Astronòmica Internacional (IAU), i és Coordinadora nacional de divulgació, per a Espanya, del mateix organisme. Lidera les celebracions del 100è aniversari de la UAI el 2019 i ha contribuït a l'exposició itinerant internacional «Inspiring Stars».