Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

XXII Primavera Literària

El poeta viu, una veu que enlluerna

"Poesia per un tub", una acció poètica que engresca l'alumnat de 4t d'ESO i batxillerat de l'IES Álvaro Falomir d'almassora amb el poeta Marc Granell

El poeta viu, una veu que enlluerna

El poeta viu descordà la màgia de les paraules i connectà amb els joves almassorins que experimentaren amb la seua poesia. Marc Granell, convertit en el focus d'una acció poètica emmarcada en la de l'Ies Álvaro Falomir d'Almassora, va veure com els seus «Versos per a Anna» es convertien en material incombustible.

Poemes recitats, poemes pintats, il·lustracions, càntics i dramatitzacions protagonitzades per un alumnat capaç, dinàmic i participatiu en clau poètica. En veure arribar el poeta, els estudiants de 4 d'ESO i Batxillerat de l'Álvaro Falomir van agafar la paraula. «No es tractava de llegir paraules, sinó de fer nostres els poemes; sentir-lo en la nostra pell, experimentar el que ens diu i traslladar-lo a la nostra vida. Per a poder recitar màgia davant de Marc i no simples paraules buides. L'institut estava empaperat de bona literatura» afirma Belén Palacios de 1r de BatxB.

La veu de Granell ressonava per tots els racons, recreacions pictòriques, interpretacions musicals, mirades plàstiques, poemes objecte, artefactes poètics emplenaven els espais naturals d'un centre convertit en paraules.

«Veure arribar Marc Granell va ser molt més que emocionant ; mai havia tingut l'oportunitat d'estar amb un poeta i menys algú com ell, amb la mirada tan tendra i la proximitat que va crear de seguida amb nosaltres. Una experiència única» afirmava Julia Arnau de 4t A. Per la seua banda, Ivan Chinchilla, destacava la capacitat comunicativa del poeta; «no me l'esperava una persona tan propera, ens ha contat tot amb tanta delicadesa i a la vegada tan natural que m'ha fet sentir molt bé; podies parlar amb ell de qualsevol cosa; ens ha fet viure la poesia».

Amb la recitació de Maternitat al mateix claustre de l'institut començava la Primavera Literària 2019. L'alumnat interpretava amb ritmes i ecos un poema vital de Granell. «Esperant» reiterava la llum d'aquella veu fresca i ferma que el poeta ha despertat en els estudiants.

«En Versos per a Anna, l'autor s'obri en canal i ens fa viure els sentiments. M'he sentit summament identificat en els seus versos. Poder posar-li cara i veu a la persona que ha escrit tot allò que hem llegit, ha sigut impressionant, si a això li sumem la possibilitat del diàleg, de la paraula, de poder comentar i preguntar-li tot allò que hem considerat sobre el seu llibre; llavors la cosa esdevé increïble; una experiència que no pense esborrar mai del meu cap i molt menys del meu cor» afegia Rubén Simón de 1r Batxillerat B

Essència de foment lector

La Primavera Literària de l'IES Álvaro Falomir brolla com essència de foment lector; és un passet més en la didàctica de la lectura i la consolidació de persones cultes i critiques que pretén aquesta etapa educativa. Per això, amb els poemes de Marc Granell els estudiants no solament han gaudit de la paraula, sinó que l'han viscuda en primera persona, l'han interpretada; l'han musicat i fins i tot han protagonitzat una acció poètica titolada «poesia per un tub».

Amb Versos per a Anna, Marc Granell desplega la mirada d'un amor viscut, essència de vida que clama l'alegria de tenir amb ell la persona que estima. Instants compartits amb l'alumnat que sovint es sent identificat en les paraules del poeta. A les aules, durant un trimestre s'ha escoltat la veu del poeta; en tertúlies, en degustacions poètiques en experimentacions amb els versos, amb la qual cosa, els quasi 200 alumnes d'aquests grups han viscut l'atracció de la paraula. « Quan vaig escriure aquests versos pretenia parlar d'amor enamorat ; sovint trobem poemes que clamen la pèrdua de l'amor, el desamor o la insatisfacció. En aquest cas, jo volia parlar de com em sentia; de l'amor, de la relació amb la natura i els elements que m'envoltaven mentre sentia el que estava vivint» comentava el poeta als joves. «És molt difícil explicar què és l'amor, què es sent quant tenim el cor en les nostres mans, i ell ho fa amb tanta delicadesa que deixa tota la seua ànima en cada paraula i en cada vers i això ens transmet alegria, tristor, melancolia i tota una barreja d'emocions en cada fulla» comenta Belén Palacios.

«Sentir la veu del poeta m'ha emocionat; poder parlar directament amb ell dels seus poemes i que ens explicara el seu procés creatiu. Ha sigut una experiència inoblidable, no sempre tindrem l'oportunitat de poder conéixer un autor així" afirmava Núria Palomares de batxillerat.

«La gran puresa, saviesa, bellesa i sensibilitat de Marc Granell van fer que aquell matí es convertira en un matí únic i inoblidable, que jo personalment sempre guardaré en el fons del meu cor».

La lectura és,des de la didàctica impulsada del departament de valencià de l'Ies Alvaro Falomir una porta oberta a la interpretació i el coneixement del món. En aquest sentit, les propostes d'intervenció amb els llibres i els seus autors són sempre múltiples i interdepartamental. Una proposta que recull sempre amb implicació i generositat el departament d'arts plàstiques. L'art de Granell expressat en pintura, capses de creació que combinen imatge i text; poemes objecte, experimentacions plàstiques que han permés que tot l'alumnat trobés la forma d'interactuar amb la poesia. «Hem convertit l'institut en una mostra d'art poètic, tot olorava a poesia i ho hem fet nosaltres» afegia l'alumnat de batxillerat.

Tot l'alumant de 4rt especialment el de 4t A Andrea, Daniela Ivan, Meryem, Paola; David, Laura, Girona, Júlia, Sara, Joana, Hugo i Aaron amb l'acompanyament d'Aisha al violoncel van recitar sota la figuera com també ho van fer Victor i Darius del PR-4 i Ambar i Sandra de 4t C. Primer de batxillerat tant A com B van presentar el seu nodrit poemari de la ma de Lia, Maria,

Rubén, Amira, Keke, Laura i Núria acompanyats de Sara Alemany amb la flauta travessera;. Joan i Rubén; Lorena i Miguel Angel; Yasmina i Nerea; Marta i Selma; Hadija i Chaimae; Lidia i Sara Álvarez; Pau i Fuentes; Adrián; Rubén i Sara; Loubna; Paola i Ksenia amb la gruitarra. La veu de 2n de batxillerat B s'escrivia amb majúscula de la ma d' Irene i Alba que van protagonitzar una recitació summament viscuda així com Jose; Kaoutar i Ivan.

L'alumnat que dinamitzà la XXII Primavera Literària de l'Álvaro Falomir van agrair la presència de Marc Granell amb paraules pròpies del poeta viu: «Els poetes són els éssers més imprescindiblement inútils que hi ha sobre la terra. I tú Marc ets imprescindible per això tot l'alumnat i el professorat de l'Alvaro Falomir et donem les gràcies. Perquè la teua veu hi romandrà sempre en aquest claustre».

Compartir el artículo

stats