Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Festival

Samaruc Teatre porta a Almagro romanços de cecs

La companyia promoguda per l'once reviurà el papel que en l'edat mitjana tingueren les persones invidents en la transmissió de les cobles de cordill

Samaruc Teatre porta a Almagro romanços de cecs

Després de 25 anys de trajectòria, Samaruc Teatre, la companyia que promou l'ONCE i en la qual participen actors i actrius amb discapacitat visual, està a punt de viure una fita. El grup participarà aquest mes de juliol en el Festival de Teatre Clàssic d'Almagro recuperant els romanços i cobles de cordill que recitaven les persones cegues fa segles en pobles i ciutats d'Espanya.

Si bé el gènere no té una alta qualitat literària, sí que se'l reconeix un important valor històric i social pel paper que exerciren aquestes persones invidents en la transmissió dels textos populars al llarg dels segles, com explica la directora de Samaruc Teatre, Begoña Sánchez.

La iniciativa ha estat possible perquè l'ONCE participa en el Festival de Teatre Clàssic d'Almagro des de l'any passat. De fet, en l'edició de 2018 van ser actors i actrius d'una companyia d'Albacete, finançada per l'organització, els que van acudir a la ciutat a oferir les seues representacions.

D'aquesta manera, en aquesta ocasió, un total de vuit actors i actrius, la majoria amb discapacitat visual, d'edats tan diverses que van dels 20 als 70 anys, assagen ja per a donar vida en la plaça porticada d'Almagro a alguns dels romanços i cobles de l'Edat mitjana, que han arribat fins als nostres dies. Es representaran amb un nexe narratiu d'unió que ha escrit la mateixa Begoña Sánchez per a l'ocasió.

L'actuació de Samaruc Teatre tindrà lloc els dies 13 i 27 de juliol en la bella població de Ciudad Real. «En un plaer i un orgull acudir a un festival que és una referència internacional en el teatre clàssic. És també un estímul per al grup», indica la directora de la companyia.

Altres projectes

Samaruc Teatre estrena una obra cada any. En 2019, el muntatge triat va ser «La Ronda» d'Arthur Schnitzler. La presentació es va realitzar el 3 de juny en el Gran Teatre de Gandia i posteriorment es va escenificar el 10 de juny a València, en la delegació territorial de l'ONCE.

Després de l'estrena de cada muntatge, comencen els preparatius del següent que, en aquest cas, el grup està compaginant amb els assajos dels romanços i coples que portarà fins a Almagro.

Compartir el artículo

stats