Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Espècie roja

Khya, la cangur bebé sense mare criada pels humans

La cuidadora carrega la cria durant 12 hores per a fer-la sentir segura i abrigada

Khya, una cangur bebè de vuit mesos d'edat, és criada per humans dins d'un marsupi artificial en el Zoològic de Guadalajara (oest de Mèxic), després que la mare morira de problemes cardíacs fa tres mesos. La veterinària Alma Ortega es va convertir des de fa deu setmanes en la «mamà substituta» de la cangur de l'espècie roja, una tasca que realitza durant prop de 12 hores al dia i que significa carregar a la cria en una borsa per a fer-la sentir segura i abrigada.

La «mamà» postissa

«Hi ha dues coses que para ella representen seguretat: el seu marsupi i jo, aleshores pot estar amb mi però sense el seu marsupi, si la pose en un i s'espanta no importa qui estiga amb ella, el que ella necessita és la protecció de la seua primera pell» que és eixa borsa externa artificial, explica Ortega. Ania, la mamà de Khya, va morir en captivitat al maig quasi de sobte. Un parell de dies abans va deixar de cuidar a la seua cadella -la més xicoteta de la seua descendència- i es va allunyar per a morir en un dels espais on cohabitava amb altres cangurs. Els veterinaris del zoològic es van fer càrrec d'alimentar i atendre a la cangur per a aconseguir que es desenvolupe el més normal possible. De no haver-ho fet haguera mort o tindria problemes de creixement, doncs cap mamà cangur adopta bebès que no siguen propis, va explicar l'experta.

«Hi ha mamàs molt afectuoses, però no així amb altres cries, la mamà cangur sempre té cria, en els seus dos úters, en el seu marsupi i fora i açò fa difícil que una mamà adopte a una altra cria, encara que si un cangur s'espante i per error arribe a ficar-se a un altre marsupi. Eixa mamà va a reaccionar agressivament i el colpejaràperquè es retire» va assenyalar.

Des del primer dia Ortega va jugar el rol de mamà per a Khya. Juga amb ella, l'empolaina, l'acarona, l'acaricia, l'anima a saltar, a acostar-se als altres cangurs, es manté prop d'ella i, abans de res, és el seu refugi quan se sent insegura, nerviosa o vol dormir.

Quan la cadella va quedar òrfena tenia cinc mesos i mig, la qual cosa equival a un bebè humà de sis mesos al que cal ensenyar-li tot. Haver deixat a mig fer el seu procés de gestació sense la companyia de la seua mare va fer a la cadella insegura i vulnerable, per la qual cosa els veterinaris consideren que és quasi com un bebè prematur.

Compartir el artículo

stats