Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Opinió

El somni islandés

No es pot pretendre viatjar enlloc sabent , per endavant, què i a qui et trobaràs. D'un país tan remot com Islàndia (tot i els avantatges del pont aeri) tenim la certesa d'uns paisatges que ens captivaran els sentits, i això ja és un bon inici. Les meues filles van ... imposar fer un viatge familiar en un lloc verge, on la mà de l'home no anul.lara la natura, on no hi haguera colossals monuments a déus i herois, ni museus amb llargues cues de gent que perden un matí per veure cinc minuts de tela pigmentada. I van triar, d'entre algunes opcions, el llunyà país de pescadors i ramaders. Idea seductora, primer, perquè no havies de vacunar-te de cap perill bacterià (soc aventurer fins a cert punt), i segon, fortíssim al·licient, perquè visitaríem els fiords nord-occidentals descrits per Jón Kalmann Stefánsson. Gràcies a ell, sabia que els islandesos eren una estranya conjunció de poble criat en llocs rudes i inhòspits, amb un primordial desig identitari de cultura escrita..

D'excursió per valls i muntanyes que connecten Isafjördur amb Hnífsdallur, em quede una mica enrere i observe dona i filles caminant per senders que desapareixen entre gespa tova i pedres que dificulten força la marxa, i sempre al davant, el guia, transmissor d'una envejable harmonia amb l'entorn. Som només nosaltres cinc, fa fred i respire felicitat. Pugem el vessant d'un turó que baixem per l'altra banda amb l'ajuda d'una corda. Tinc una mà gairebé congelada per un guant humit. En una estona farem un recés. M'assec al costat del guia, ja oblidat el problema de la mà, i em diu, en resposta a les meues (pesants?) inquietuds literàries, que son pare és un escriptor molt conegut a Islàndia: Eyvindur P. Eiríksson. La marxa continua, entre dos imponents serralades, seguint el curs d'un riu per una vall només tacada d´alguna diminuta granja que demana permís. De nit a l´hotel, cerque informació i veig una obra vasta i premiada, nuada per uns motius temàtics avalats per la figura del fill: amor i respecte per la natura i per l'home. En un dels llibres, pare i fills connecten a través d'excursions a l´aire lliure.

M'he comprat una novel.la d' Halldór Laxness en una acollidora llibreria d'Isafjördur. D'entre les seues línies, els personatges, ramaders coratjosos, regalen un himne preciós: «Vivim per Islàndia»; més al sud, sol aparèixer l'antítesi.

Compartir el artículo

stats