Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Documental

Vida i mort: la dura història d'una comare a Auschwitz

La teòloga Maria Stachurska recupera en un documental la dura història de la seua tia àvia, destinada a la maternitat del camp d'extermini

Imatges familiars facilitades per Maria Stachurska de la seua tia àvia, que va assistir 3.000 naixements. m. s.

La matrona polonesa Stanislawa Leszczynska va ser enviada com a presonera a Auschwitz en 1943, on va arriscar la seua vida per a atendre 3.000 parts en un escenari de mort i desolació, una història d'heroisme que la seua neboda-néta, Maria Stachurska, sogra del futbolista Robert Lewandowski, porta ara a les pantalles. La història d'este documental comença en la Polònia baix ocupació nazi on, malgrat la por, Stanislawa i el seu marit van ajudar a la població jueva confinada en el gueto de Lódz. La dona portava clandestinament menjar servint-se de la llibertat de moviment que li donava la seua condició de comare.

En 1943 la Gestapo va descobrir les activitats del matrimoni, i va enviar com a càstig a Stanislawa i als seus tres fills a diferents camps de concentració, mentre que el seu espòs va aconseguir escapar en l'últim moment, encara que moriria en 1944 en l'aixecament de Varsòvia.

En Auschwitz, de nou la seua condició de matrona determinaria el futur de Stanislawa, que va ser destinada al que eufemísticamente cridaven sala de maternitat, una sala fosca i humida on va assistir horroritzada a destí tràgic de la majoria de dones embarassades: cambra de gas o execució sumària.

Només algunes eren enviades a la sala de maternitat, on una assistent alemanya declarava mort cada bebè nascut, al que llançava sense tallar el cordó umbilical a un balde d'aigua, on el xicotet esgotava la seua curta vida moltes vegades davant la mirada destrossada de la seua mare.

De fet, quan Stanislawa va arribar a Auschwitz només les poloneses i soviètiques podien donar a llum i romandre al costat dels seus bebès, encara que les possibilitats que els xicotets sobrevisqueren eren quasi nul·les donades les manques que patien els presoners.

«La meua tia àvia, una dona de fermes conviccions catòliques, també va rebre l'ordre de no tallar el cordó umbilical i condemnar als bebès a la mort, i es va negar», malgrat que açò desafiava les ordres del terrible doctor Jozef Mengele, va explicar Maria Stachurska en una entrevista.

Stachurska (62 anys), llicenciada en teologia, ha decidit traure a la llum la història de la seua tia àvia amb un documental en el qual narra la lluita de ·la matrona de Auschwitz» per a portar al món i ajudar a sobreviure a bebès que, d'una altra manera, tenien la destinació d'alimentar a les rates. «Havia d'explicar esta història», subratlla Maria, qui espera que el documental, que té una durada d'una mica menys d'una hora, puga presentar-se en les pròximes setmanes. Maria Stachurska, qui com la seua bestia és també una ferma catòlica, recorda com Stanislawa era poc inclinada a parlar de la seua experiència en Auschwitz, encara que mai va tenir males paraules per als responsables de la bestialidad de la qual va ser testimoni durant la seua estada en el camp.

El documental, que està protagonitzat per una besnéta de Stanislawa, arreplega alguns testimoniatges de familiars de dones supervivents en Auschwitz a les quals aquesta matrona va ajudar durant el seu part, els qui recorden a aquesta polonesa com una autèntica heroïna que va portar amb la seua bondat l'esperança en un escenari de desolació.

El document arreplega enregistraments de la veu de la pròpia Leszczynska, qui va morir en 1974 i narra com els cucs corcaven la carn de persones moribundes, i com la disenteria es va encebar amb moltes dones, que veien com la seua femta líquida degotaven des de les seues lliteres anticipant una mort anunciada.

Segons Leszczynska, durant el temps que va estar en Auschwitz va assistir 3.000 parts, i només una trentena de bebès van sobreviure fins a l'alliberament del camp per l'Exèrcit Rojo al gener de 1945.

Stanislawa Leszczynska va aconseguir sobreviure fins que Auschwitz va ser alliberat, on va romandre per a cuidar als seus pacients en un hivern cru que es va cobrar la vida de milers de presoners víctimes de les gèlides temperatures.

L'últim part que va assistir en Auschwitz va tenir lloc en un barracó al que els alemanys havien calat foc en un intent d'ocultar els seus crims, recorda la seua neboda-néta.

Després del tancament de Auschwitz, Stanislawa va tornar a la seua ciutat natal, Lódz, on va viure la resta de la seua vida i on s'ha realitzat part d'aquest documental, finançat per les autoritats poloneses. Només algunes persones han pogut veure fragments d'aquest documental, entre ells el futbolista polonés Robert Lewandowski, gendre de Maria, qui segons aquesta va quedar commogut per una història que "atrapa i enganxa des del primer moment". EFE Deporte nullArt, cultura i espectacles CinemaArt, cultura i espectacles Historiaa. c. s.:ESPORTS nullCUL:CULTURA-ESPECTACULOS CINEMACUL:CULTURA-ESPECTACULOS null

Compartir el artículo

stats