Les Trobades d'Escoles en Valencià de 2020 es desenvoluparan sota el lema «Arrels de vida, llavors de futur», en una vintena de comarques i amb la participació de milers de persones, que retran homenatge a la mestra republicana Empar Navarro, una dona referent, que sabia com d'important era aprendre la llengua i començà a reivindicar el valencià a l'ensenyament l'any 1922.

Amb este anunci ha començat el curs Escola Valenciana-Federació d'Associacions per la Llengua, que amb la tornada al col·le han presentat el document L'escola que volem. Una escola valenciana per al segle XXI, en què definixen els trets que ha de tindre el model d'escola que reclamen. «Per a Escola Valenciana és essencial que la nostra escola siga pública, gratuïta i laica. La creativitat i la participació sota valors democràtics són fonamentals per afavorir que les xiquetes i els xiquets desenvolupen l'ingeni i una perspectiva crítica per millorar el món en què vivim», apunten. Així, el model educatiu d'Escola Valenciana «s'enriquix amb la diversitat, se centra en la coeducació i la inclusió, elimina les desigualtats socials i està arrelat al medi».

A més, amb setembre, la federació reprén l'agenda atapeïda d'activitats que desenvolupa durant tot l'any. El curs arranca amb l'homenatge al poeta valencià Vicent Andrés Estellés per diferents municipis (Burjassot, València, Cocentaina, la Romana, Sant Vicent del Raspeig, Guardamar del Segura...), i els dies 27 i 28 de setembre tindrà lloc l'Encontre d'Ensenyants a Cocentaina. A més, es commemorarà el Nou d'octubre, la festa de les valencianes i els valencians.

Cinema, natura i lletres

A partir de setembre Escola Valenciana enceta de nou les projeccions de Cinema en valencià als centres educatius i als ajuntaments; presentarà la nova campanya del Voluntariat pel Valencià i també s'iniciarà la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat, unes jornades dialèctiques amb les quals l'alumnat perfecciona la destresa de parlar en públic.

En octubre, s'iniciarà el cicle d'excursions Contarelles i Camins, que permet acostar-se a la riquesa cultural del nostre territori. Durant estes passejades es fa valdre el patrimoni cultural i natural. A més, es lliga la literatura amb el paisatge, i es difonen les fronteres de l'espai íntim de les llegendes amb l'espai real.

En novembre, l'entitat celebrarà la XVIIa Nit d'Escola Valenciana, a Elx, on es reconeixerà la tasca de personalitats i col·lectius que contribuïxen a enfortir la llengua i cultura valencianes. Ahí es presentarà la imatge de les Trobades 2020, seleccionada en el II Concurs de cartells. Com tots els anys, es commemorarà l'efemèride en què es va publicar la primera edició de Tirant lo Blanc, el 20 de novembre de 1490, Dia de les Lletres Valencianes.