Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Opinió

Una dana dramàtica

Fins fa poc en déiem una «gota freda», de les temibles tempestes que solen arribar fatalment per aquestes dates; ara, els experts i els locutors de les ràdios i les televisions les anomenes «dana», un neologisme que significa «Depressió aïllada en nivells alts», i que en aquests dies repetim amb por, o llàgrimes, a la vista de les imatges devastadores que ens mostren les pantalles, tant com dels anuncis d'alerta o de les notícies dramàtiques que ens fan arribar per totes bandes. Això, és clar, si la dita «dana» no et cau damunt com una desgràcia inesperada.

Els que ens hem criat ací, hem conegut unes quantes danes d'aquestes, encara que sense aquest nom. Abans se'n deien riuades, però el resultat era el mateix sempre: una tragèdia. Jo n'he viscut algunes, de prop o de lluny, de xiquet i de jove, de fa molt o de fa poc, i en guarde encara memòria. La més antiga és la «riuà» de València, que en devastà la ciutat i l'horta, provocant una hecatombe humana i econòmica.

Altres riuades o barrancades més recents, com la de la Ribera -altrament dita la pantanada de Tous-, es mantenen encara més vives en el record, i de ben segur molts les hauran tingues presents veient l'hecatombe que han patit durant aquests dies a Ontinyent, Oriola, i Múrcia, entre altres poblacions. Cal dir que no són les úniques, i que n'hi han hagut altres, ara i abans, al nord i al sud, mar endins i també a les Illes. Jo n'he viscut a tocar en el passat, des de la finestra de casa, a Gandia, per exemple.

Quan arriben desgràcies com les d'aquestes jornades, tots sentim endins el dolors dels afectats i ens frustra tant el que veiem. Per això ens preguntem com és que no podem evitar aquests maleficis naturals, i no sabem a qui tirar les culpes. ¿A qui culpem? ¿A la Natura, a Déu, al canvi climàtic, a la fatalitat, a nosaltres mateixos?

Hi ha fenòmens naturals o climàtics que nosaltres no podem controlar, però sí que hauríem de saber evitar-ne els danys pitjors, prevenint-los com qui posa remei a una malaltia. I un d'ells ha quedat ben a la vista amb aquesta malèfica dana. Em referesc a la brutícia de tot tipus -canyes, troncs, abusos urbanístics, murs, marges, etc.- que no han fet més que augmentar la fatal devastació provocada per la dramàtica dana. ¿Té això solució? Caldria pensar que sí.

Compartir el artículo

stats