Escola Valenciana ha encetat aquesta setmana una programació amb set festes que pretenen mantenir «viva» la memòria de Vicent Andés Estellés. Burjassot (poble natalici del poeta) i Guardamar del Segura vn celebrar els seus actes el passat divendres i hui li toca el torn a València, de la mà de Cappev-València per la Llengua, en col·laboració amb l'Associació Cultural El Bassot i la Generalitat, amb una ruta cultural i literària per la València d'Estellés. L'assistència reviurà l'obra del poeta davant llocs emblemàtics relacionats amb la vida i obra de l'autor.

En aquesta tercera edició de la ruta literària, que començarà en la Plaça de l'Ajuntament a les 11 hores, Isabel Anyó guiarà als assistents pels monuments del patrimoni històric de València i recitarà fragments de l'obra d'Estellés que es relacionen amb aquests espais. Com a colofó, al final de la jornada es farà un menjar cultural en Ca Bassot.

Sant Vicent i Cocentaina

En Sant Vicent, La Cívica i Escola Valenciana compten amb dues activitats per a retre homenatge a Vicent Andrés. El primer acte és un taller de poesia per a xiquets d'entre 5 i 12 anys. La trobada literària es desenvoluparà el dimecres a les 17 hores en Llibres 28 (carrer Villafranqueza, 16)

El segon acte serà la «Nit Estellés», el divendres 20 a les 21 hores i es tractarà, com un sopar de 'sobaquillo' en la qual les persones que ho desitgen podran recitar poemes d'Estellés. La vetlada es tancarà amb l'actuació de Vicent Roig.

Cocentaina celebrarà el mateix dia la «Nit Estellés» per a recordar el llegat poètic de «el fill del forner que feia versos» amb el suport de la Coordinadora pel Valencià Alcoià-Comtat i Escola Valenciana.

L'acte, organitzat pel Guaret i l'Ajuntament de Cocentaina, arrancarà amb una ruta itinerant a les vuit de la vesprada al Pla de la Font com a punt de partida. La vetlada comptarà amb les actuacions d'educands i de les dues bandes de música de Cocentaina, que seran les encarregades d'amenitzar l'ambient.

Estivella i La Romana

El municipi del Camp de Morvedre també acollirà en el Centre Cultural la «IIa Festa Estellés» el 20 de setembre a les 20 hores. Isabel Anyó obrirà l'acte i compartirà amb l'audiència el vessant més familiar del poeta valencià.

Més tard es desenvoluparà la conferència «Recordant a Estellés». Amb aquesta ponència, l'assistència podrà endinsar-se en l'obra poètica de l'autor de Burjassot, mentre que les persones que ho desitgen tindran l'oportunitat de recitar poemes d'Estellés durant la vetlada.

La programació inclou un sopar de cant a les 21 hores en el pati del Centre Cultural, un acte organitzat per l'Associació Cultural Arrels en col·laboració amb Escola Valenciana i l'Ajuntament d'Estivella.

Finalment, La Romana concentrarà la participació d'una dotzena d'associacions de les Valls de Vinalopó que promouen la cultura i reivindiquen el valencià com a llengua de cohesió social. Aquestes associacions es donaran cita en l'Ombria de l'Algaiat per a retre homenatge al poeta Estellés, divendres que ve 27 a les 20 hores.