La Regidoria de Cultura Festiva a l'Ajuntament de València presenta aquest dijous, 19 de setembre, el llibre Celebrar Sant Vicent : festa i literatura. La ciutat de València i els festes dels centenars de la canonització de sant Vicent Ferrer (1455-1955), una obra del catedràtic de la Universitat de València (UV) Vicent Josep Escartí i editada pel consorci que descriu i analitza les festes dels diferents centenars de la canonització del sant (meitat del XV) i es fixa en tota la literatura que se li va dedicar.

La presentació tindrà en el saló de cristall de l'Ajuntament, a partir de les 19 hores. El regidor de Cultura Festiva a l'Ajuntament de València, Pere Fuset, ha destacat la col·laboració del consorci amb l'edició d'aquesta obra, detalla l'Ajuntament en un comunicat.

Com «un referent amb gran transcendència en molts àmbits per als valencians al llarg dels segles, a qui se li han dedicat festes solemnes des de mitjan XV», quan va ser canonitzat, Ferrer va predicar el valencià «en tota Europa» i «va contribuir a fer de la llengua un símbol d'identitat».

«Si aprofundim en la cultura festiva de la nostra ciutat trobem que una vegada convertit en patró de les terres valencianes, cada centenar de la canonització l'efemèride s'ha celebrat amb processons, focs d'artifici, danses, altars, roques, versos, llibres de festes i peces teatrals, entre altres», ha detallat l'edil.

L'edició d'aquest llibre s'emmarca en la commemoració del sisé centenari de la mort de sant Vicent Ferrer i se suma a altres iniciatives ja realitzades, com els festejos extraordinaris programats el mes d'abril passat durant les festes vicentinas, l'increment de la col·laboració mitjançant conveni amb la Junta Central Vicentina i la col·laboració en la resta d'activitats plantejades per diverses institucions en el marc de l'any vicentino.

Els sermons

L'autor del llibre, Vicent Josep Escartí, col·laborador de Panorama, és catedràtic de literatura medieval i moderna de la Universitat de València (UV) i ha dedicat alguns dels seus treballs a la figura de sant Vicent Ferrer. Especialment, s'ha centrat en els sermons valencians del sant i en la pervivència de la seua figura a través del temps, individualitzada de manera particular en les festes centenàries.

Així mateix, ha realitzat edicions i estudis sobre els nostres autors clàssics, des de Jaume I fins al Renaixement. També dirigeix la Revista Valenciana de Filologia de la Institució Alfons el Magnànim i la revista Scripta de la Universitat de València. Escartí és membre de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana i ha publicat novel·les, algunes d'elles han rebut guardons destacats en l'àmbit de la literatura valenciana.